torsdag 30 september 2010

Tarte åh, tarte!


Tarte Tatin är bland det godaste man kan göra med äpple, tycker jag. Varje höst när de svenska äpplena ramlar ner från träden och gör entré i fruktdisken dyker den här efterrätten upp i mitt hem. Det ultimata är att göra tarten i en gjutjärnspanna som man kan sätta in i ugnen, men det går även att steka äpplena först och sedan lägga över i en ugnsfast form.

4-5 äpple, skalade och urkärnade
70 gram smör
1½ dl råsocker
citronsaft
1 ark smördeg

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Smält smör i en panna och häll sedan i socker. Lägg i äpplen som du delat i bitar eller halvor (beror lite på storlek). Pressa över citronsaft och låt "äppelsirapen" bubbla upp ordentligt. Kavla ut smördegen något, den ska vara i samma storlek som formen/pannan du använder. Om du har en gjutjärnspanna lägg då över smördeg och vik in kanterna i pannan. Om du använder dig av form, häll över blandningen i den och nyp sedan fast smördegen över äppelsirapen. Ställ in i ugnen och låt gå c:a 15 minuter. Ta sedan ut formen och låt den svalna något. Placera sedan en tallrik över formen/pannan och vänd den uppochner, så att äppelsidan hamnar uppåt på tallriken.
Servera med vaniljglass

5 kommentarer:

 1. åh, detta har jag inte gjort nån gång, hade trott att det skulle vara mer komplicerat än såhär, men detta borde man ju kunna svänga ihop lätt! :)

  (funkar det utan varmluftsugn?)

  SvaraRadera
 2. Det är jätte enkelt. Det funkar bra med vanlig ugn, höj bara temp. något, typ 20 grader.

  SvaraRadera
 3. He he, mamma slog dig, hon gjorde egen deg också!
  ;)
  Syster Yster

  SvaraRadera
 4. Oj, jag visste inte att det var en tävling! Men jo, jag skäms lite över köpt smördeg. Det var ju inte direkt bara vetemjöl och smör i innehållsförteckningen...och den ekologiska var inte så mkt bättre den heller!

  SvaraRadera
 5. hey!

  jag är den enda människan i hela världen som aldrig lagat tarte, men nu är det dags så jag slipper skämmas i fortsättningen... :)

  SvaraRadera