onsdag 1 september 2010

Plommonclafouti

Jag har längtat efter plommonsäsong ett tag nu då jag förra året vid den här tiden plockade finfina plommon på en ödetomt utanför Malmö. I samma veva upptäckte jag även efterrätten clafouti. Detta är en lätt vardagsefterätt, med lite socker och mjöl men med mycket plommon. Man kan även om man vill byta ut mjölken mot mer grädde, då blir kakan lite som en läcker brulé. Så ger er nu ut och plocka plommon!10 plommon, urkärnade och i halvor
1 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl mjöl (jag använde dinkel och bovete)

½ dl socker
3 ägg
vanilj/kardemumma
smör
socker

Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Vispa ihop grädde, mjölk och mjöl. Vispa i ägg, ett efter ett och till sist socker. Smaksätt med vanilj eller kardemumma. Häll smeten i en liten smörjd form och lägg sedan i plommon. Om du vill, hyvla smör och strö lite socker, gärna råsocker eller muscovado, på smeten. Grädda i ca 30 minuter, håll koll så att kakan inte blir bränd. Servera med grädde.

4 kommentarer:

 1. bara namnet på den här rätten skulle kunna få mig att laga den direkt! och så är det ju plommon i den, och jag älskar plommon!

  jag har förresten bytt webbadress, så numera är det www.matrepubliken.se som gäller!

  SvaraRadera
 2. Åh Låter grymt gott, ska testa SNART!!!
  Men här får de dessvärre bli köpeplommon :(

  SvaraRadera
 3. C- Matrepubliken it is!
  S- Kolla in bloggen som tillhör tjejen som skrivit här uppe. Hon bor i Gbg..du kan ju hoppas på att hon har något bra plommon(smultron)ställe..så att du också kan plocka. Köpesplommon går ju annars säkert riktigt bra.

  SvaraRadera
 4. Grymt, jag skall genast palla lite !:)

  SvaraRadera