måndag 20 september 2010

Råmarinerade betor



Nu är rödbetorna som godast och valfriheten är nästintill oändlig; mörka, ljusa, rosa, polkiga, gula, små, vita, stora, gula, jordiga, söta....
Detta är ett av mina favoritrecept när det gäller betor, krispigt, fräscht, enkelt och vackert. Tyvärr blir polkabetorna lite mörkare av balsamvinägerna och behåller inte sitt fina mönster totalt. Vit balsamvinäger är att föredra i detta recept.

Betor i olika storlekar och färger. 1 liten gullök, 1 vitlöksklyfta, olja, balsamvinäger, honung/lönnsirap, ev någon örtkrydda. Skiva betorna tunt, med mandolin eller osthyvel. Hacka lök och vitlök. Lägg betorna i en burk och släng i resten av ingredienser och rör runt lite i så att marinaden fäster. Eller sätt på locket och skaka burken försiktigt. Marinera i ett par timmar. Ta fram ur kylen i god tid innan du ska äta.

3 kommentarer: