tisdag 7 september 2010

Kikärtsbrownie


Japp - det stämmer! Hittade receptet hos underbara bloggen Green Kitchen Stories och blev med ens sugen på att testa. Och de har helt rätt i att man inte kan ana att det är kikärtor i. Smaken är djupt chokladig och lite torr, precis som vanlig brownie. Man rekommenderas i bloggen att vänta tills den har svalnat helt och det håller jag helt med om. Kakan var bättre dagen efter då den satt sig lite. Testa - ni kommer inte bli besvikna!

125 g smör
180 g mörk choklad, hackad
3 ½ dl kikärtor
1 dl valnötter
3 msk kakao
3 msk riven kokos
1 dl mandel, hackad
3 ägg
1 dl agavesirap och/eller honung
en nypa salt (jag glömde det själv)

Sätt ugnen på 170 grader varmluft. Smält smöret och blanda sedan i 140 gram av chokladen. Mixa kikärtor, valnötter, kakao och kokos tills det är helt blandat. Tillsätt sedan chokladblandningen och mixa 1 minut till. Vispa, i en separat skål, ägg, tillsätt sedan agavesirap/honung (jag använde lite av båda och ca 1 msk socker) och vispa tills krämigt. Blanda sedan de vispade äggen med chokladmixen och tillsätt sedan hackad mandel och resten av chokladen. Se till att blandningen blir en homogen smet och häll sedan ner i en bakpappersförsedd form, och grädda i ugnen ca 30 minuter. Kakan ska inte vara helt torr utan fortfarande ha en fuktig mitt.

12 kommentarer:

 1. wow, det låter ju minst sagt intressant - ska prova!

  SvaraRadera
 2. Ja, testa! Jag letar nu efter fler bönrecept,jag som ofta freestylar totalt känner mig lite receptbunden när det just gäller kakor..särskilt då med med "nya" ingredienser.
  Gillar bakverk som inte bara innehåller tomma kalorier (även om det också är gott ibland!)

  SvaraRadera
 3. Håller med, det här receptet låter hur intressant som helst.

  SvaraRadera
 4. Visst gör det. Jag lagade det samma dag som jag såg receptet, annars brukar man ju ofta gå och känna lite på recept..

  SvaraRadera
 5. Nu har jag testat kakan. Bönorna märks inte alls. Blev jättegod. Kommer mer kakan på bloggen om någon dag.

  SvaraRadera
 6. Kul! Är alltid lite nojig med att lägga ut kakrecept eftersom det faktiskt kan bli rätt misslyckat om proportionerna är fel...och särskilt i detta recept, då det är många väldigt dyra ingredienser.

  SvaraRadera
 7. Den här har jag ju spanat in tidigare. Jag ska testa, helt klart. Nu är den bokmärkt! Tack för ett toppentips! :-)

  SvaraRadera
 8. Hint: kanske i en lucka i en chokladkalender nära dig, imorgon. ;-)

  SvaraRadera
 9. Jag har stannat upp lite på detta recept, jag har fastnat på kikärterna. Om man inte kan känna av kikärterna i brownien, varför har man den då där i?
  Hade velat förstå varför jag ska sätta i kikärter istället för något annat som kan vara en trevlig smaksättare, typ (nu vet jag inte om dessa funkar så det är bara höftade exempel!) mer nötter, keso/kesella, mer choklad?
  Jag tycker kikärter är gott i mat men i en sötsak ser jag inte riktigt hur den ska passa in. Är det för att få den billigare eller lite mer miljövänlig?

  SvaraRadera
 10. Hej Erik!
  Jag försöker leva hälsosamt, men vill gärna kunna äta godsaker då och då. Jag tycker att detta är ett perfekt sätt att kunna äta något till eftermiddagsfikan som både är gott och som mättar. Denna kaka är inte fylld av de tomma kalorierna som ex en kaka bakad på vetemjöl skulle ge. Min mage blir gladare av kikärtor!
  Om man jämför kikärtor vs vetemjöl i pris och miljöpåverkan går det nog jämt ut. Kikärtor blir kanske något dyrare än vetemjöl, å andra sidan odlas vetemjöl i Sverige och behöver inte transporteras från ex Italien.
  Har jag svarat på din fråga?

  SvaraRadera
 11. Jepp, hade väl inte funderat särskilt mycket över hälsoaspekten av det hela :)

  SvaraRadera