söndag 12 september 2010

GrönkålspirogerGrönkålspiroger känns lite 70 så i sann 70-tals-anda placerades dem på ett brunt fat med lite grönkål som pynt!

Pirogdeg
:

10-12 dl mjöl, 50/50 av dinkelsikt och manitoba

1 dl krossat linfrö*
20 g jäst
5 dl vatten
1 ½ tsk salt

Fyllning:
500g grönkål, hackad

2 rödlökar, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, rivna/hackade
100g soltorkad tomat
1- 1½ dl fet yoghurt
1 ägg
ost, i skivor

Blanda jäst med ljummet vatten*. Blanda sedan i mjöl, linfrö och låt assistenten jobba ett tag. Släng i salt och låt gå ett tag till. Jäs i 2 timmar. Gör under tiden fyllningen.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Fräs lök och kål i olja. Släng i soltorkade tomater delade i bitar, häll på ca 4 dl vatten och låt puttra i 20-30 minuter med lock. Ta av locket på slutet och låt det sista av vattnet ånga bort, smaka av med salt och peppar. Låt kallna något. Blanda sedan i yoghurt och ägg.
Dela degen i 15 bitar och kavla ut varje degknyte till en ganska rund kaka. Du behöver använda ganska mycket mjöl för att inte pirogen ska fastna i bakbordet/bänken när du sedan flyttar dem till plåten. Lägg sedan fyllning på den enda halvan, hyvla över en bit ost och vik över den andra halvan och nyp ihop kanterna. Tänk på att lämna en bit utan fyllning på kanten, så du kan nypa ihop degen ordentligt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg om du vill***, och ställ in i ugnen ca 15 minuter.

*Jag använder linfrö, som jag krossar själv i morteln, i de flesta degar. Linfrö gör degen krispig och knaprig, testa i pizzadegen. Nyttigt på köpet också!
** Vattnet behöver inte vara 37 grader. När jag gör bröd tar jag ofta kallt vatten eller lite halvljummet. Degen tar lite tid att jäsa men blir då också godare.
***Om du penslar med ägg får du en lite glansig yta, annars blir den mer matt, som på bilden. Jag brukar dock pensla med vatten, det ger en krispig yta

1 kommentar:

  1. åh, piroger av alla dess slag står högt i kurs hos mig! de ser fantastiska ut!

    tack för pestotipset! är mycket nyfiken på det så jag ska lätt prova mortel-varianten nästa gång.

    SvaraRadera