fredag 17 september 2010

Tomatduo - stekta gröna tomater och tomatsoppa på röda tomater


Stekta penerade gröna tomater är ju urgott! Särkilt passande för de som har omogna tomater i växthusen eller gör som vi och köp av en lokal odlare. Vi tog en cykeltur från Malmö och köpte tomater här. Det var tjejen som odlar som tipsade oss om att steka de gröna tomaterna.

Konceptet är enkelt. Skiva tomater och panera i en mix av kikärtsmjöl, riven parmesan, salt och peppar. Stek i olja någon minut per sida och servera bums!

Jag serverad med en tomatsoppa gjord på tomater från samma ställe. Jag fräste lök och vitlök i olja och slängde sedan i tomaterna som jag blancherat och plockat bort skalet på. På med lite tomatpuré, hel/halv chili, buljong, vatten och lite vin om du har. Häll ev i någon örtkrydda och lagerblad. Låt koka 30-60 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker. Tomatsoppa på färska tomater blir verkligen fyllig och känns närande.
Passa på att köpa närproducerade obesprutade tomater på ert torg. Nu är de svenska tomaterna som bäst och smakar så gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar