måndag 27 september 2010
Mungböns- och laxbiffar med mangosås
Hitta ett recept på mungbönsbiffar här och tyckte det lät gott. Här är min något modifierade variant med lax i. Jag försöker att inte äta lax alltför ofta, det sätt laxen odlas upp på är väldigt miljökrävande. Men än värre än dagens uppodlade lax vore detta. Läskigt är ordet.
Biffar
1 ½ dl mungbönor, blötlagda i 24 timmar
1 bit lax, 100-200 gram
10 cm purjo
salt
peppar
citron
sesamfrö
Mixa mungbönorna och purjo fint i matberedare. Lägg i lax, delad i bitar, och mixa något till. Laxen inte blir till färs utan bara mixas till småbitar. Smaka av med salt, peppar och citron*. Forma till biffar som du sedan panerar i sesamfrö. Biffarna kan med fördel ställas i kylen ett tag innan de ska stekas för att de ska sätta sig något.
Mangosås
1 dl kokosmjölk
½ paket (à 225) fryst mango, tinad
chili (torkad eller färsk), efter behag
salt
Mixa alla ingredienser och tillsätt ev lite vatten om du tycker att den är för tjock.
Stek biffarna i några minuter på sida i olja. Servera med wokade grönsaker och mangosås.
*Innan du formar dem till biffar du göra en provstekning av en liten bit smet för att se att den är tillräckligt salt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Åh, vilket underbart recept, och vilken vacker bild. Fin ny layout dessutom, du är ju bara bäst! :)
SvaraRaderaÅh, TACK! Vissa dagar behöver man lite mer positiv energi än andra.
SvaraRaderaBlev så hungrig när jag såg den bilden! När får jag komma och äta nästa gång, eller kan du komma hit?
SvaraRaderaKram, Syster Yster
håller med - vilken fantastisk bild! ser ljuvligt ut.
SvaraRaderaGrymt fin layout! Gillar starkt!
SvaraRaderaOch maten ser som vanligt underbar ut.
Och utav erfarenhet vet jag att den även alltid smakar som den ser ut!
Karin-ja, det var gott, det var även morot i woken så det hade du gillat.
SvaraRaderaCharlotta-Tack!
Sanaz-tack..maten smakar ju alltid så mycket bättre i goda vänners lag