tisdag 14 september 2010

Indiskt på svenska


Sedan Gittos mat gjorde egen paneer (indisk ost) har jag velat testa detta. Jag hittade en mycket förenklad variant i Majas klimatmat. Se bara till att köpa ohomogeniserad mjölk (i Skåne hittar du Jordlösa). Jag gjorde precis som Maja en Palak paneer, alltså paneerost med spenatröra och serverade även samosas - indiska knyten.
Palak paneer görs av vanlig spenat, alltså inte av babyspenat. Se till att handla spenat, det finns svensk just nu, på ditt torg eller hos en butik med utländska varor. Och kom ihåg att skölja spenaten ordentligt; lägg den i en bunke med iskallt vatten och rör runt så att all jord och smuts släpper. Kom även ihåg att spenaten krymper något enormt när du förväller den - väg gärna spenaten så vet att du har ordentligt.

Paneer:
1 liter mjölk

1 msk vinäger/citronsaft

Spenatröran:

500g spenat
1 liten gullök, hackad
1 stor tomat

1 liten näve nötter (jag använde naturella jordnötter)
1 tsk sambal
1 tsk torkad koriander
1 tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor, rivna

Börja med osten. Koka upp 1 liter mjölk och tillsätt 1 msk vinäger/citronsaft och låt koka under omrörning tills ostmassan separerar från vasslen. I boken stod det att detta skulle ta c:a 2-3 minuter men för mig tog det längre, kanske 5-6 minuter. Och jag hällde även i lite mer vinäger, då jag blev osäker på att det inte skulle funka. Men det funkade till slut och man ser tydligt då det är färdigt; det har bildats ganska stora klumpar av det som ska bli osten. Häll sedan av massan i ett durkslag med en ren handduk i och låt det rinna av några minuter. Forma ostmassan till en liten fyrkantig kaka och lägg in i kylen så längre.

Förväll spenat i 2 minuter. Häll sedan av vattnet och mixa spenaten med ½ tsk salt. Mixa sedan tomat, sambal, nötter och kryddor i en annan skål. Fräs sedan lök i olja och häll på spenat och tomatmixen. Koka i några minuter och riv sedan över vitlök och smaka av med salt.
Skär paneerosten i små kuber och lägg ner i spenatröran. Servera genast med samosas, mango chutney, yoghurt och pickad lime.

2 kommentarer:

  1. indisk mat är ju helt klart något av det bästa jag vet - coolt att göra det såhär! jag är mest lat och köper det färdigt.

    SvaraRadera
  2. Klart du ska göra eget! Om du tittar under indisk här ligger mitt favoritrecept på indisk gryta.

    SvaraRadera