tisdag 5 oktober 2010

Nyponsoppa och mandelbiskvierJag firar hösten med att bär(a) min knallorangea kappa som matchar finfint till både nypon och havtorn.

Nu när jag väl har testat att rensa nypon kan jag säga att det inte är något kommer att hamna på favoritlistan över saker att göra. Men soppan blev det inget fel på. Inspirationen och recept kom från Pickipicki . Jag valde dock att byta ut lite av vattnet mot apelsinjuice och jag använde lite mindre vatten för att inte behöva reda soppan med potatismjöl. Redningar är något jag inte riktigt klarar av. Kokar hellre lite längre eller låter helt enkelt soppa eller sås vara lite rinnig. Nyponsoppan blev dock riktigt krämig av sig själv. Hade jag haft citron hemma hade jag pressat i lite på slutet men då jag inte hade det jag mixade jag istället lite havtorn och slängde i för att få lite syra.

Till serverade jag mandelbiskvier. Receptet kommer från "Med mycket grönt" av Markus Aujalay. För övrigt en mycket bra bok.

150g mandelmassa, riven
50 g socker, ca 3/4 dl
lite rivet apelsinskal, typ från 1/3 apelsin
1 äggvita

Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Blanda mandelmassa, socker och apelsinskal. Vispa ägget styvt (som till maräng) och blanda sedan med mandelmassan. Klicka ut små kakor i storlek av en femkrona och grädda sedan i ugnen ca 10-15 minuter.

Låt biskvierna kallna något och servera med nyponsoppa och glass

7 kommentarer:

 1. åh, en alldeles hemmagjord nyponsoppa! det har jag aldrig gjort (skäms på mig). vilken fin-fin kappa du har!

  SvaraRadera
 2. Jag har en massa nypon i trädgården, som jag hela tiden tänker jag ska göra soppa på. Blir aldrig av bara. Håller med väldigt fin kappa! Trevligt med folk som vågar bära lite färg på hösten.

  SvaraRadera
 3. Det var väldigt gott så passa på! Det är inte svårt bara väldigt pilligt att rensa nyponen. Kappan är jag löjligt nöjd med, köpte den på 2hand i somras och längtade till hösten...

  SvaraRadera
 4. Nyponsoppa är ju en typisk grej som folk liksom har glömt bort att man kan göra själv. Trist, när det blir så gott och galet mycket nyttigare att göra själv! Jag har också testat pickipicki-Tinas recept, och även gjort soppa på Risentas torkade nyponskal. Det blir också gott! Din idé med havtornen var smart tycker jag, det ska jag prova!

  SvaraRadera
 5. Kan bara gratulera. Jag tycker du har en av Sveriges absolut snyggaste matbloggar, riktigt bra!

  SvaraRadera
 6. Annica - Havtorn och nypon är en bra kombo, testa!
  Christer - Tack!

  SvaraRadera
 7. Snygg kappa! Jag skulle vilja ha lite nyponsoppa med mandelbiskiver just på en gång, tacksåmycket.

  SvaraRadera