fredag 22 oktober 2010

Soppa på rotselleri och ostronskivling


Mikkan gjorde soppa på palsternacka och trattisar och jag blev sugen på att gör soppa på rotselleri och svamp. Rotselleri är min absoluta rotsaksfavvo, doften och smaken är underbar; jordig, söt och väldigt aromatiskt. Jag valde att toppa min soppa med getost som passar finfint till rotselleri. Soppan vinner inga beauty awards men smakar riktigt gott.

1 liten rotselleri
200 gram svamp, delad
1 bit purjo, i tunna skivor
1 klyfta vitlök, riven
buljong
1 dl vitt vin
grädde/créme fraiché, efter smak, ca ½-1 dl
getost

Koka upp vatten, ca 5 dl, och buljong. Lägg i rotselleri delad i mindre bitar och koka riktigt mjuk. Stek svamp i en panna med lök och vitlök. När rotsellerin är mjuk mixar du den tillsammans med svamp och buljongvattnet. Tillsätt vin och grädde och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Servera med getost och något trevligt tillbehör. Jag gjorde en potatistarte; alltså tunt skivad potatis (mandolin off course) på utkavlad smördeg, toppad med ost. Tarten blev dock inge bra, kändes bara flottig och salt. Men jag har gjort väldigt god innan...synd bara att man inte hade en blogg då och dokumenterade det hela.
Vilket är ert favorittillbehör till soppa, förutom bröd som är ganska obvious?

3 kommentarer:

  1. hey, rotselleri is the shit. som jag brukar säga. jag brukar skiva rotselleri och steka tills de är lite halvmjuka och ha det som kött-substitut ibland. sjukt gott!

    SvaraRadera
  2. shitt, hey, här är ju jag! :D

    bästa tilbehöret är olika toppings tycker jag, färskoströror, lite räkor och färska örter eller en stark pesto (typ såhär: http://njutmaten.blogspot.com/2009/12/sott-och-hart.html)

    SvaraRadera