måndag 18 oktober 2010

Fika rättvist - Välj Fairtrade

Det här inlägget innehåller inget recept utan är en uppmaning till er alla att göra en insats och fika rättvist den 27 oktober och självklart också för all framtid.
Här kan ni anmäla ert företag, syjunta eller hemmafika till Fairtrade Challenge.

Varför ska man välja Fairtrade?
"Fairtrade är en oberoende produktmärkning. Välj Fairtrade-märkta produkter och skapa förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor"

Jag väljer Fairtrade (tidigare Rättvisemärkt) pga. att jag vill att de som producerat mitt kaffe ska ha haft ok arbetsförhållanden. Istället för att kanske ge pengar till välgörande ändamål(detta behövs också) så kan man lägga ett par extra kronor på sitt kaffe, kakao, choklad, te och bananer.
Självklart är det så att alla som jobbar på konventionella odlingar inte jobbar som slavar. Vissa jordbrukare har säkert bra arbetsförhållande och rätt till att organisera sig, men det finns inga garantier.

Mycket glädjande är att många kooperativ, efter de blivit certifierade av Fairtrade, väljer att även certifiera sig sig som eko-odlare. Över 80% av de Fairtrade-produkter som säljs i Sverige är även ekologiska!
Lite tråkigare är dock att Sverige bara ligger på 7:e plats när det gäller sålda Fairtrade-produkter. Ca 100 kronor per år och per person lägger vi på dessa produkter, i Schweiz lägger man ca 250 kr.

Det finns så mycket att säga om Fairtrade men jag vill inte tråka ut er med massa fakta. Ställ gärna en fråga om det är något du undrar. Som ambassadör för Fairtrade kan jag en hel del även om jag inte är någon expert direkt.

3 kommentarer:

 1. Oj, intressant fakta! 100 kr var inte mycket. Ett personligt mål kan ju vara att köpa för mer än 100 kronor. Det ska jag göra!! Lovar!!

  SvaraRadera
 2. håller med föregående, sätter upp personliga mål i det här hemmet. basta!

  saxar in mitt svar om bänkskivan här också:

  emma: klart du får! vad bara bänkskivan kostade är dock lite oklart, men med vask och underlimning gick kalaset på 12500 :- (underlimning och disho kostar en hel del, så jag skulle tippa att den största delen av den summan har gått till just det). vi köpte genom HTH, men de säljer virrvarr på en hel hög med ställen. tror att den ljusa är enklare att hitta än den antracitgrå, dock.

  SvaraRadera
 3. Å, om jag bara så lyckas påverka 2 personer är jag överlycklig! Kan 100 kronor på månad vara ett mål kanske? Ett paket kaffe/te, några bananer och ett paket choklad så är man redan där.
  C-ah, ska kolla upp. Den är riktigt snygg (budgeten för hela vårt kök ligger typ på den nivån prismässigt =))

  SvaraRadera