tisdag 28 september 2010

Rotfruktslasagne


klicka för förstoring

Testa inte det här hemma i köket folks; om ni inte har sjukt mycket tid över. Men visst blev vår lasagne-tavla fin! Skulle gärna sagt att vi kom på idén helt själva, men inspirationen kommer härifrån.

2 gula lökar
2 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
2 burkar hela tomater
1 dl röda linser
2 morötter, rivna
1 palsternacka, riven
½ chilifrukt
kanel
torkade örtkryddor, ex basilika och oregano
socker
salt
peppar

1 aubergine, delad på längden
lasagneplattor*
bechamel
riven ost, gärna präst eller västerbotten

Fräs lök och vitlök, tillsätt tomatpuré och låt denna fräsa med en stund. Släng i tomater, linser, rotfrukter, kanel, örter och chili. Låt detta puttra minst 30 minuter. Späd med vatten om det blir för tjockt.
Dela auberginen och strö på salt. Låt stå i 20 minuter. Stekt sedan i olja någon minut per sida.
Koka béchamelsås. Jag kommer inte ge er något recept på bechamel, pga. den enkla anledningen att jag inte har något bra recept - Jag gillar egentligen inte bechamel alls..och misslyckas alltid mer eller mindre med den. Ett tips är dock att ha i lite créme fraiche och/eller chévre, då blir smaken rundare.

Varva plattor, fyllning, aubergine och bechamel. Om fyllningen är smakrik behövs inte så mycket bechamel. Avsluta med tomatsås, bechamel och riven ost. Ställ in i ugnen på 180 grader varmluft i 25 minuter.

* Jag brukar använda mig av torkade lasagneplattor som jag förkokar i några minuter, då tar det inte lika lång tid i ugnen. Visst blir det ett extra moment att koka även plattorna och givetvis kan man köpa färska plattor eller låta lasagnen vara inne längre i ugnen.

11 kommentarer:

  1. Skulle äta upp tavlan om jag kunde lägga beslag på den!

    SvaraRadera
  2. Haha, så fiint! Där ligger min rotfrukosttomte och kålrotsmus i lä:-P
    http://www.pickipicki.se/2009/11/oj-nu-lekte-vi-visst-med-maten-igen/

    SvaraRadera
  3. Alex - tack, e rätt nöjd =)
    Lena - Det gjorde vi sen vill jag lova
    Tina - Va fina de va =), är ju en helt annan grej, så jag tycker att du ligger i storm (?!)

    SvaraRadera
  4. Här är länken vi talade om igår: http://www.sarabakar.se/.

    SvaraRadera
  5. haha, vilken grym tavla! mycket, mycket tjusig såklart. rotfruktslasagne låter sjukt gott - sist jag gjorde någon form av veg.lasagne gick det åt helskotta så det här receptet ska utan tvekan sparas i måste-laga-mappen.

    SvaraRadera
  6. Urläcker tavla, delad ettaplats på min lista över bästa matlek, tillsammans med Pickipickis matlek som länkas ovan!

    SvaraRadera
  7. C-Det är lätt att den blir för rinnig eller torr..som sagt bechamel kan ju både hjälpa och stjälpa där. Låt såsen koka länge - gärna nära 1 timme
    M- =). Kan bli så när man har mkt tid över..blir nog inte så mkt sånt framöver
    S- Tack!

    SvaraRadera
  8. Otroligt vacker matkonst! Vegolasagne är gott, tyvärr brukar det röstas ned av övriga familjen. Även om de jag gjort varken var ogoda eller torra eller något annat, men vissa saker vill de ska vara som vanligt.

    SvaraRadera
  9. Yeah, jag med!
    Och denna lasagne lät riktigt god :)

    SvaraRadera