onsdag 22 september 2010

Falafel


Mörkare kvällar - mörkare bilder =(

8 dl kikärtor, blötlagda och groddade (ca 4 dl torra)
1 purjolök, ca 10 cm
2 vitlöksklyftor
1 stor näve persilja (ett måste!)
1 liten näve koriander (om man vill)
1 msk mjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk salt
spiskummin
chili
kanel

Lägg ärtorna i blöt över natten och om du vill låt dem ligga i ett durkslag eller groddskål under en handduk resten av dagen eller över en natt till för att de ska groddas något. Bönor och ärtor som groddas bli nyttigare och lättare att smälta.
Mixa alla ingredienser och späd med lite vatten för att få en fast smet. Låt sedan smeten vila i kylen några timmar. Ta sedan ut och smaka av genom att steka ett litet smakprov. Blanda ev i mer kryddor och salt. Forma till små bollar som du sedan plattar till något; de blir då lättare att steka jämnt. Stek i mycket olja i ca 4 minuter per sida. Servera med vitlöksås, aubergineröra, tomat, vitkål masserad i vinäger och salt (behövs något syrligt till falafel) i salladsblad - som här. Fetaost är också en klassiker i falafel.

Som nyinflyttade till Skåne för tre år sedan åt jag falafel i tid och otid och fick avsmak. Men efter ett tags avhållsamhet återfick jag suget och nu köper jag det kanske 2-3 gånger i månaden. Att göra egen är enkelt och blir väldigt gott. Självklart kan man servera i libabröd om man vill och gärna med saltgurka också.

3 kommentarer:

  1. Falafel är så gott, så gott, så gott! Har du testat att göra falafel på gula ärtor? Det rekommenderar jag annars starkt: http://www.pickipicki.se/2010/01/jag-slar-ett-slag-for-svensk-falafel-pa-gula-artor/

    SvaraRadera
  2. Kan tänka mig att det funkar bra..såg receptet i "Majas klimatmat".

    SvaraRadera
  3. hey!

    vad fin bloggen ser ut, hurra!

    hoppas du får en fin helg - här i göteborg är det regn och rusk. mysigt men kallt.

    SvaraRadera