torsdag 30 september 2010

Tarte åh, tarte!


Tarte Tatin är bland det godaste man kan göra med äpple, tycker jag. Varje höst när de svenska äpplena ramlar ner från träden och gör entré i fruktdisken dyker den här efterrätten upp i mitt hem. Det ultimata är att göra tarten i en gjutjärnspanna som man kan sätta in i ugnen, men det går även att steka äpplena först och sedan lägga över i en ugnsfast form.

4-5 äpple, skalade och urkärnade
70 gram smör
1½ dl råsocker
citronsaft
1 ark smördeg

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Smält smör i en panna och häll sedan i socker. Lägg i äpplen som du delat i bitar eller halvor (beror lite på storlek). Pressa över citronsaft och låt "äppelsirapen" bubbla upp ordentligt. Kavla ut smördegen något, den ska vara i samma storlek som formen/pannan du använder. Om du har en gjutjärnspanna lägg då över smördeg och vik in kanterna i pannan. Om du använder dig av form, häll över blandningen i den och nyp sedan fast smördegen över äppelsirapen. Ställ in i ugnen och låt gå c:a 15 minuter. Ta sedan ut formen och låt den svalna något. Placera sedan en tallrik över formen/pannan och vänd den uppochner, så att äppelsidan hamnar uppåt på tallriken.
Servera med vaniljglass

tisdag 28 september 2010

Rotfruktslasagne


klicka för förstoring

Testa inte det här hemma i köket folks; om ni inte har sjukt mycket tid över. Men visst blev vår lasagne-tavla fin! Skulle gärna sagt att vi kom på idén helt själva, men inspirationen kommer härifrån.

2 gula lökar
2 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
2 burkar hela tomater
1 dl röda linser
2 morötter, rivna
1 palsternacka, riven
½ chilifrukt
kanel
torkade örtkryddor, ex basilika och oregano
socker
salt
peppar

1 aubergine, delad på längden
lasagneplattor*
bechamel
riven ost, gärna präst eller västerbotten

Fräs lök och vitlök, tillsätt tomatpuré och låt denna fräsa med en stund. Släng i tomater, linser, rotfrukter, kanel, örter och chili. Låt detta puttra minst 30 minuter. Späd med vatten om det blir för tjockt.
Dela auberginen och strö på salt. Låt stå i 20 minuter. Stekt sedan i olja någon minut per sida.
Koka béchamelsås. Jag kommer inte ge er något recept på bechamel, pga. den enkla anledningen att jag inte har något bra recept - Jag gillar egentligen inte bechamel alls..och misslyckas alltid mer eller mindre med den. Ett tips är dock att ha i lite créme fraiche och/eller chévre, då blir smaken rundare.

Varva plattor, fyllning, aubergine och bechamel. Om fyllningen är smakrik behövs inte så mycket bechamel. Avsluta med tomatsås, bechamel och riven ost. Ställ in i ugnen på 180 grader varmluft i 25 minuter.

* Jag brukar använda mig av torkade lasagneplattor som jag förkokar i några minuter, då tar det inte lika lång tid i ugnen. Visst blir det ett extra moment att koka även plattorna och givetvis kan man köpa färska plattor eller låta lasagnen vara inne längre i ugnen.

måndag 27 september 2010

Mungböns- och laxbiffar med mangosås



Hitta ett recept på mungbönsbiffar här och tyckte det lät gott. Här är min något modifierade variant med lax i. Jag försöker att inte äta lax alltför ofta, det sätt laxen odlas upp på är väldigt miljökrävande. Men än värre än dagens uppodlade lax vore detta. Läskigt är ordet.

Biffar
1 ½ dl mungbönor, blötlagda i 24 timmar
1 bit lax, 100-200 gram
10 cm purjo
salt
peppar
citron
sesamfrö

Mixa mungbönorna och purjo fint i matberedare. Lägg i lax, delad i bitar, och mixa något till. Laxen inte blir till färs utan bara mixas till småbitar. Smaka av med salt, peppar och citron*. Forma till biffar som du sedan panerar i sesamfrö. Biffarna kan med fördel ställas i kylen ett tag innan de ska stekas för att de ska sätta sig något.

Mangosås
1 dl kokosmjölk
½ paket (à 225) fryst mango, tinad
chili (torkad eller färsk), efter behag
salt

Mixa alla ingredienser och tillsätt ev lite vatten om du tycker att den är för tjock.

Stek biffarna i några minuter på sida i olja. Servera med wokade grönsaker och mangosås.

*Innan du formar dem till biffar du göra en provstekning av en liten bit smet för att se att den är tillräckligt salt.

torsdag 23 september 2010

Höst-mellis

Ofta hookar jag upp på något och äter det hela tiden; tills jag tröttnar och går vidare till nästa råvara eller smakkombo. Som med falafel som jag skrev om i förra inlägget. Just nu är jag helt koko på kokos.

Detta är min favoritmellis just nu:

2-3 päron (gärna av olika slag), 2 msk kokos, 1 liten näve mandel/nötter, torkad frukt, stjälkselleri - bladen/blasten (om man vågar), ev neutral olja om man vill ha det lite krämigt

Skär päronen i lagom bitar. Hacka mandeln grovt och även frukten om du valt typ dadlar eller aprikoser. Hacka även selleriblasten fint. Rosta kokos i en panna i någon minut. Blanda allt i en skål och ringla olja över.
Selleri och päron passar bra ihop, men givetvis kan man äta denna sallad utan selleri.

Har ni läsare dille på dill eller passion för passionsfrukt just nu?

onsdag 22 september 2010

Falafel


Mörkare kvällar - mörkare bilder =(

8 dl kikärtor, blötlagda och groddade (ca 4 dl torra)
1 purjolök, ca 10 cm
2 vitlöksklyftor
1 stor näve persilja (ett måste!)
1 liten näve koriander (om man vill)
1 msk mjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk salt
spiskummin
chili
kanel

Lägg ärtorna i blöt över natten och om du vill låt dem ligga i ett durkslag eller groddskål under en handduk resten av dagen eller över en natt till för att de ska groddas något. Bönor och ärtor som groddas bli nyttigare och lättare att smälta.
Mixa alla ingredienser och späd med lite vatten för att få en fast smet. Låt sedan smeten vila i kylen några timmar. Ta sedan ut och smaka av genom att steka ett litet smakprov. Blanda ev i mer kryddor och salt. Forma till små bollar som du sedan plattar till något; de blir då lättare att steka jämnt. Stek i mycket olja i ca 4 minuter per sida. Servera med vitlöksås, aubergineröra, tomat, vitkål masserad i vinäger och salt (behövs något syrligt till falafel) i salladsblad - som här. Fetaost är också en klassiker i falafel.

Som nyinflyttade till Skåne för tre år sedan åt jag falafel i tid och otid och fick avsmak. Men efter ett tags avhållsamhet återfick jag suget och nu köper jag det kanske 2-3 gånger i månaden. Att göra egen är enkelt och blir väldigt gott. Självklart kan man servera i libabröd om man vill och gärna med saltgurka också.

måndag 20 september 2010

Råmarinerade betor



Nu är rödbetorna som godast och valfriheten är nästintill oändlig; mörka, ljusa, rosa, polkiga, gula, små, vita, stora, gula, jordiga, söta....
Detta är ett av mina favoritrecept när det gäller betor, krispigt, fräscht, enkelt och vackert. Tyvärr blir polkabetorna lite mörkare av balsamvinägerna och behåller inte sitt fina mönster totalt. Vit balsamvinäger är att föredra i detta recept.

Betor i olika storlekar och färger. 1 liten gullök, 1 vitlöksklyfta, olja, balsamvinäger, honung/lönnsirap, ev någon örtkrydda. Skiva betorna tunt, med mandolin eller osthyvel. Hacka lök och vitlök. Lägg betorna i en burk och släng i resten av ingredienser och rör runt lite i så att marinaden fäster. Eller sätt på locket och skaka burken försiktigt. Marinera i ett par timmar. Ta fram ur kylen i god tid innan du ska äta.

lördag 18 september 2010

Valvakegodis - raw snickers


I kväll kommer jag sitta klistrad framför tv:n och med spänning följa valresultatet. Och knapra i mig en och annan snickersgodis.

knappt 1 dl jordnötssmör
1 - 1 ½ dl torkade aprikoser och/eller dadlar (blötlägg 1 timme om de är hårda)
2 dl cashewnötter
2 msk kokosflingor
1 msk kokosfett
1 msk sesamfrö
1 msk honung
ev vatten

Mixa först nötter, tillsätt aprikoser och sedan jordnötssmör. Mixa till sist ner kokosflingor och kokosfett, sesamfrö och honung. Tillsätt vatten tills degen går ihop. Forma till en kaka och låt stå i kylen två timmar. Skär sedan i bitar.

fredag 17 september 2010

Tomatduo - stekta gröna tomater och tomatsoppa på röda tomater


Stekta penerade gröna tomater är ju urgott! Särkilt passande för de som har omogna tomater i växthusen eller gör som vi och köp av en lokal odlare. Vi tog en cykeltur från Malmö och köpte tomater här. Det var tjejen som odlar som tipsade oss om att steka de gröna tomaterna.

Konceptet är enkelt. Skiva tomater och panera i en mix av kikärtsmjöl, riven parmesan, salt och peppar. Stek i olja någon minut per sida och servera bums!

Jag serverad med en tomatsoppa gjord på tomater från samma ställe. Jag fräste lök och vitlök i olja och slängde sedan i tomaterna som jag blancherat och plockat bort skalet på. På med lite tomatpuré, hel/halv chili, buljong, vatten och lite vin om du har. Häll ev i någon örtkrydda och lagerblad. Låt koka 30-60 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker. Tomatsoppa på färska tomater blir verkligen fyllig och känns närande.
Passa på att köpa närproducerade obesprutade tomater på ert torg. Nu är de svenska tomaterna som bäst och smakar så gott!

torsdag 16 september 2010

Picknick a la flamenco

Victoriateatern i Malmö förekommer föreställningar vid namn Picknickteater. Man kan alltså ta med mat och dryck (vin!) efter eget tycke och smak och avnjuta under föreställningen. Detta måste vara något unikt för Victoriateatern (eller är det vanligt förekommande?) och man måste ju bara älska konceptet! Denna gång var det flamenco, något av min favoritmusik/dans, som stod på programmet och vi borde tagit med tapas. Både tapas och flamenco har sin vagga i Sevilla (eller åtminstone Andalusien), staden som jag bodde i våren/sommaren 2004, och är för mig två delar av det äkta och genuina Spanien. Men tapas kändes som för mycket meck så det blev en underbar päronblåmögelostpaj med karamelliserad rödlök.

Pajdeg:*
1 ½ dl ljust mjöl typ vete eller siktat dinkel
knappt 1 dl rågmjöl
2 msk krossat linfrö
50 gram smör
1 dl kesella

Fyllning:

3 små fast päron, gärna av typen conference
100 g blåmögelost
2 rödlök
balsamvinäger
honung
2 ägg (eko - annars 3)
1 dl grädde
1½ mjölk
½ tsk salt
peppar

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Mixa ihop pajdegen. Ev. behöver man behöva hälla i lite vatten för att få degen att gå ihop. Låt degen vila i kylen.
Skär rödlöken i tunna båtar och stek mjuka i olja ca 10 minuter. Häll sedan på lite balsamvinäger och krydda med salt och peppar. Låt vinägern koka in och lägg sedan i 1-2 tsk honung.
Kavla ut pajdegen tunt och tryck sedan ut i en pajform. Förgrädda pajskalet 10 minuter. Blanda under tiden ägg, grädde, mjöl, salt och peppar och vispa något. Lägg päron delat i bitar, smulad ost och lök i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda ca 35 minuter i ugnen.
Pajen blir riktigt läcker. En blandning mellan efterrätt och huvudrätt. Passar utmärkt till en buffe. Ekovinet Cameleon - ett fylligt rött vin, funkade bra till.

*För mig räcker denna pajdeg alltid till två omgångar paj. Jag delar degen i två och fryser in den andra delen. När du sedan ska använda den är det bara att ta upp några timmar innan och låta den tina i rumstemperatur. När jag gör paj gör jag den ofta i en vanlig pajform, om man gör den i en form med hög kant går det åt mer pajdeg och även mer äggstanning.

tisdag 14 september 2010

Indiskt på svenska


Sedan Gittos mat gjorde egen paneer (indisk ost) har jag velat testa detta. Jag hittade en mycket förenklad variant i Majas klimatmat. Se bara till att köpa ohomogeniserad mjölk (i Skåne hittar du Jordlösa). Jag gjorde precis som Maja en Palak paneer, alltså paneerost med spenatröra och serverade även samosas - indiska knyten.
Palak paneer görs av vanlig spenat, alltså inte av babyspenat. Se till att handla spenat, det finns svensk just nu, på ditt torg eller hos en butik med utländska varor. Och kom ihåg att skölja spenaten ordentligt; lägg den i en bunke med iskallt vatten och rör runt så att all jord och smuts släpper. Kom även ihåg att spenaten krymper något enormt när du förväller den - väg gärna spenaten så vet att du har ordentligt.

Paneer:
1 liter mjölk

1 msk vinäger/citronsaft

Spenatröran:

500g spenat
1 liten gullök, hackad
1 stor tomat

1 liten näve nötter (jag använde naturella jordnötter)
1 tsk sambal
1 tsk torkad koriander
1 tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor, rivna

Börja med osten. Koka upp 1 liter mjölk och tillsätt 1 msk vinäger/citronsaft och låt koka under omrörning tills ostmassan separerar från vasslen. I boken stod det att detta skulle ta c:a 2-3 minuter men för mig tog det längre, kanske 5-6 minuter. Och jag hällde även i lite mer vinäger, då jag blev osäker på att det inte skulle funka. Men det funkade till slut och man ser tydligt då det är färdigt; det har bildats ganska stora klumpar av det som ska bli osten. Häll sedan av massan i ett durkslag med en ren handduk i och låt det rinna av några minuter. Forma ostmassan till en liten fyrkantig kaka och lägg in i kylen så längre.

Förväll spenat i 2 minuter. Häll sedan av vattnet och mixa spenaten med ½ tsk salt. Mixa sedan tomat, sambal, nötter och kryddor i en annan skål. Fräs sedan lök i olja och häll på spenat och tomatmixen. Koka i några minuter och riv sedan över vitlök och smaka av med salt.
Skär paneerosten i små kuber och lägg ner i spenatröran. Servera genast med samosas, mango chutney, yoghurt och pickad lime.

söndag 12 september 2010

Grönkålspiroger



Grönkålspiroger känns lite 70 så i sann 70-tals-anda placerades dem på ett brunt fat med lite grönkål som pynt!

Pirogdeg
:

10-12 dl mjöl, 50/50 av dinkelsikt och manitoba

1 dl krossat linfrö*
20 g jäst
5 dl vatten
1 ½ tsk salt

Fyllning:
500g grönkål, hackad

2 rödlökar, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, rivna/hackade
100g soltorkad tomat
1- 1½ dl fet yoghurt
1 ägg
ost, i skivor

Blanda jäst med ljummet vatten*. Blanda sedan i mjöl, linfrö och låt assistenten jobba ett tag. Släng i salt och låt gå ett tag till. Jäs i 2 timmar. Gör under tiden fyllningen.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Fräs lök och kål i olja. Släng i soltorkade tomater delade i bitar, häll på ca 4 dl vatten och låt puttra i 20-30 minuter med lock. Ta av locket på slutet och låt det sista av vattnet ånga bort, smaka av med salt och peppar. Låt kallna något. Blanda sedan i yoghurt och ägg.
Dela degen i 15 bitar och kavla ut varje degknyte till en ganska rund kaka. Du behöver använda ganska mycket mjöl för att inte pirogen ska fastna i bakbordet/bänken när du sedan flyttar dem till plåten. Lägg sedan fyllning på den enda halvan, hyvla över en bit ost och vik över den andra halvan och nyp ihop kanterna. Tänk på att lämna en bit utan fyllning på kanten, så du kan nypa ihop degen ordentligt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg om du vill***, och ställ in i ugnen ca 15 minuter.

*Jag använder linfrö, som jag krossar själv i morteln, i de flesta degar. Linfrö gör degen krispig och knaprig, testa i pizzadegen. Nyttigt på köpet också!
** Vattnet behöver inte vara 37 grader. När jag gör bröd tar jag ofta kallt vatten eller lite halvljummet. Degen tar lite tid att jäsa men blir då också godare.
***Om du penslar med ägg får du en lite glansig yta, annars blir den mer matt, som på bilden. Jag brukar dock pensla med vatten, det ger en krispig yta

torsdag 9 september 2010

Grönkålschips


Jag är fullkomligt uppe i grönkål just nu, försöker hitta nya användningsområden hela tiden. Vi var på Katrinetorps* höstmarknad i helgen och handlade brutalt mycket kål för nästan inga pengar alls. Jag var tvungen att säga till dem att jag tyckte att det var för billigt samtidigt som jag var sjukt nöjd över mitt fynd. Jag köpte svartkål och purpurkål för första gången i mitt liv.

Nu till det viktiga - Chipsen. Jag har sett en del recept på Raw grönkålschips men eftersom jag inte riktigt hade tålamod att vänta i 14 timmar på att chipsen skulle bli färdiga så gjorde jag en snabbvariant.

Ugnen sattes på 70 grader varmluft och chipsen stod inne 20 minuter, sedan satte jag av värmen, och de fick stå 30 minuter till. Som smaksättning hade jag olivolja (1-2 tsk), citronsaft (1-2 tsk), agavesirap, chiliflingor, riven vitlök och salt. Kålen delades/revs i bitar, typ 8-10 bitar per blad. Stammen används inte. Jag tog ca 6 blad, blandat purpur- och grönkål.
Sedan masseras smaksättningen in kålen. Kålen tar snabbt upp smakerna, så ta bit och provsmaka för att se om det behövs mer salt etc. Purpurkålen blev färdig lite snabbare än grönkålen, men blev inte bränd av att stå inne lika länge. Hur länge det tar för chipsen att bli färdiga beror på hur mycket vatten de har i sig.

Chipsen blev riktigt goda och framför allt krispiga. Påminner lite om norichips. Nästa gång testar jag en mer örtig variant.

*Katrinetorp är en gård med fik/restaurang som ligger i utkanten av Malmö. En oas av underbara ekologiska odlingar (måste fixa odlingslott snart!) där man bara kan gå omkring och njuta av mångfalden av växter och grönsaker som finns där. Det som irriterar mig lite är dock att de endast säljer grönsaker från gården under denna höstmarknadsdag, därför också så billigt - De vill bli "av med så mycket som möjligt". En del används säkert av köket, men vad händer med resten...

tisdag 7 september 2010

Kikärtsbrownie


Japp - det stämmer! Hittade receptet hos underbara bloggen Green Kitchen Stories och blev med ens sugen på att testa. Och de har helt rätt i att man inte kan ana att det är kikärtor i. Smaken är djupt chokladig och lite torr, precis som vanlig brownie. Man rekommenderas i bloggen att vänta tills den har svalnat helt och det håller jag helt med om. Kakan var bättre dagen efter då den satt sig lite. Testa - ni kommer inte bli besvikna!

125 g smör
180 g mörk choklad, hackad
3 ½ dl kikärtor
1 dl valnötter
3 msk kakao
3 msk riven kokos
1 dl mandel, hackad
3 ägg
1 dl agavesirap och/eller honung
en nypa salt (jag glömde det själv)

Sätt ugnen på 170 grader varmluft. Smält smöret och blanda sedan i 140 gram av chokladen. Mixa kikärtor, valnötter, kakao och kokos tills det är helt blandat. Tillsätt sedan chokladblandningen och mixa 1 minut till. Vispa, i en separat skål, ägg, tillsätt sedan agavesirap/honung (jag använde lite av båda och ca 1 msk socker) och vispa tills krämigt. Blanda sedan de vispade äggen med chokladmixen och tillsätt sedan hackad mandel och resten av chokladen. Se till att blandningen blir en homogen smet och häll sedan ner i en bakpappersförsedd form, och grädda i ugnen ca 30 minuter. Kakan ska inte vara helt torr utan fortfarande ha en fuktig mitt.

söndag 5 september 2010

Stolt varm macka

Ingen direkt svamplycka i veckan...vår svampjakt slutade med 1 Karl-Johan och 1 Stolt Fjällskivling. Jag har inte stiftat bekantskap med denna vackra och ståtliga svamp innan men smaken gav skäl åt namnet.
Jag lagade en varm macka med stekt svamp, lök, mangold, vitlök och äpple. Svamppytten klämdes sedan in tillsammans med lite ost mellan två brödbitar och stektes i smör.
Jag vill definitivt bli bättre på att plocka andra svampar än kantareller (Särskilt eftersom det knappt finns här i Skåne) . Svart trumpetsvamp syntes till lite här och var i skogen..men jag var osäker och vågade inte plocka. Läs på och lär dig att känna igen ett par sorter ordentligt innan du går ut i skogen.

onsdag 1 september 2010

Plommonclafouti

Jag har längtat efter plommonsäsong ett tag nu då jag förra året vid den här tiden plockade finfina plommon på en ödetomt utanför Malmö. I samma veva upptäckte jag även efterrätten clafouti. Detta är en lätt vardagsefterätt, med lite socker och mjöl men med mycket plommon. Man kan även om man vill byta ut mjölken mot mer grädde, då blir kakan lite som en läcker brulé. Så ger er nu ut och plocka plommon!10 plommon, urkärnade och i halvor
1 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl mjöl (jag använde dinkel och bovete)

½ dl socker
3 ägg
vanilj/kardemumma
smör
socker

Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Vispa ihop grädde, mjölk och mjöl. Vispa i ägg, ett efter ett och till sist socker. Smaksätt med vanilj eller kardemumma. Häll smeten i en liten smörjd form och lägg sedan i plommon. Om du vill, hyvla smör och strö lite socker, gärna råsocker eller muscovado, på smeten. Grädda i ca 30 minuter, håll koll så att kakan inte blir bränd. Servera med grädde.