onsdag 30 december 2009

Lax- och kräfttartar med saffranssås



Tartar
300 g lax, i små tärningar
1 burk kräftstjärtar
lime
salt
peppar

Saffransås
½ gul lök eller 2 schalottenlök
1-2 dl vin
timjan
dragon
saffran
grädde
vatten
ev lite buljong
salt och peppar

Tartar:
Hacka lax och kräftstjärtar i små tärningar. Krydda med lite salt, peppar och lime.
Blanda runt ordentligt och forma sedan till biffar som får står till sig i kylen 2 timmar.
Man behöver ingen bindning i biffarna, de håller i hop om de bara får stå till sig ett tag.

Sås:
Fräs hackad lök i smör. Häll på vin, vatten, saffran, kryddor. Låt puttra i 20 minuter. Smaka av med grädde, salt och peppar.


Servera med ex rostade rotfrukter eller ett mos/puré. En enkel sallad med avokado funkar bra till.

Det var längesedan jag använde kräftsjärtar, jag mindes kvickt varför. De är ofta torra, små och ganska smaklösa.Tillsammans med laxen i detta recept för dem sig dock ganska bra. Men det kommer nog dröja tills nästa gång jag lagar något med denna ingrediens igen, och säkerligen kommer jag att då återigen förstå varför det var så längesedan...

2 kommentarer: