söndag 10 januari 2010

Vinkokta musslor


blåmusslor, ett nät
1 gul lök, hackad
2-3 klyftor vitlök, hackad
vitt torrt vin, 2-3 dl
grädde, knappt 1 dl
färsk dill och persilja
salt, peppar

Skölj musslorna i kallt vatten. De kan behövas rensas och skrubbas. Ta bort "håret". De musslor som är öppna är döda och ska ej användas, du kan knacka lätt på dem, om de stänger sig så är det ok. De där skalet är sönder kan inte heller användas.
Fräs lök och vitlök i en vid stor gryta. Häll i vin och grädde. Släng i musslor. Lägg på lock och låt ångkokas i 5-10 minuter. Rör runt någon gång.
Smaka av buljongen med salt och peppar och strö över hackad persilja och dill. Servera som det är eller med pommes som i Belgien. Jag rostade min potatis på 250 grader med mycket solrosolja i 20 minuter. Potatisen blev riktigt krispig.


De två senaste gångerna jag köpt musslor visade det sig att skalet var sönder på flertalet musslor väl hemma. När jag läste på om detta visade det sig att kravodlade musslors skal är tunnare och skörare. Det blir till att transportera dem mer varsamt nästa gång. Läs mer om kravodlade musslor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar