måndag 11 januari 2010

Minisemlor med hemmagjord nötmassa, c:a 30st


Kardemummabullar:
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 krm salt
0,75 dl socker
1 tsk stött kardemumma
1 st ägg
8 dl vetemjöl

Nötmassa:
150-200 g skållad mandel
och/eller hasselnötter (rostade; utan skal*)
1-½ dl florsocker
2 msk smör, smält
mjölk
inkråmet från några bullar
(cointreau)

Grädde och florocker

Bullar:
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut runda, släta små bullar.
Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar och låt dem jäsa ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk.
Skär av ett lock och gröp ur en bit innanmäte.

Nötmassa:
Mixa nötter, florocker, inkråm, smör och mjölk. Håll i mjölk efter hand tills massan blir tillräckligt blöt. Smaka av med mer socker och även lite sprit om du så önskar. Konsistens och sötman avgör du själv.

Fyll bullarna med nötmassa och vispad grädde. Pudra över florsocker. Njut med en god kopp kaffe eller te.

* Rostade hasselnötter är ett utmärkt snack. Det som händer när man rostar dem i ugnen är att skalet "faller av" och smaken framträder på ett annat sätt. Sätt ugnen på 200 grader och sätt in nötterna. Rosta i minst 10 minuter, hur lång tid som krävs beror på storleken på nötterna och ugnens kapacitet. Håll koll, för de bränns snabbt. Man kan till viss del höra när de börjar bli klara, de knäpper lite i nötterna och man ser att skalet börjar lossna. Gnugga sedan hasselnötterna mot varandra för att få bort allt skal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar