måndag 14 december 2009

Söndagsmiddag för två


Ungsbakad piggvar
1 hel piggvar, c:a 750 g
smör och olja

Potatis- och jordärtskocksmos
500 g potatis
250 g jordärtskockor
salt och peppar
smör
créme fraich

Ärt- och pepparrotscreme
1-2 dl ärtor, kokta
riven pepparot, efter behag
olja
smör
salt och peppar

svamp

Piggvar:
Sätt ugnen på 100 grader, lägg fisken i en ungsform och smält lite smör och häll över fisken tillsammans med lite olja. Piggvaren behöver 1 timme per kilo i ugnen, så c:a 45 minuter för 750 gram. Du ser att den börjar bli färdig när benen på sidan börjar släppa. Under skinnet hittar du två fina filéer, för att få loss undersidans "kött" är det enklast att vända fisken och göra samma sak där.*


Mos:
Koka potatis och kockor, delade i samma storlek, tills de börjar mjuka. Mixa med lite smör, creme fraich och salt och peppar.

Creme:
Mixa ärtor med pepparot, olja och kryddor. Smaka av noga för att se om du behöver mer pepparot, det ska sticka till lite grand.

Servera som på bilden med lite svamp om du vill och citron kanske. Glöm inte att ta lite av det goda stekspadet som blir av fisken och ringla över och ställ gärna in tallrikarna som du serverar på i ugnen på eftervärmen några minuter, då håller sig maten varm längre.

* Salta fisken precis innan du ska äta, inte innan du tillagar den, då kan saltet bara dra ut vätska och fisken bli torr. Piggvar är för övrigt "gullistad" av Världsnaturfonden, vilket jag tolkar som att det är ok att äta ibland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar