fredag 4 december 2009

C-vitaminrikt inlägg


Havtorn är för det kustnära Sverige vad hjortronen är för Norrlands inland. Mystiska, orangeröda och exotiska bär, med en smak som inte påminner om något annat och med ett c-vitamin-innehåll som får apelsinen att blekna i jämförelse. Havtornen växer vid kusten och jag är priviligerad att vara bosatt nära detta fantastiska bär, eller skenfrukt som det egentligen är.
Havtorn kan plockas från sensommaren fram till första frosten. Havtornen är sköra och för att få med sin bären hela hem måste man klippa/riva av grenar. Väl hemma måste bären läggas i frysen över natten för att sedan kunna slås/brytas av från grenen. Något omständigt men väl där kan man koka underbar saft/juice.

Havtornsaft

½ liter havtorn
1 liter vatten
socker och honung, efter smak

Koka upp vatten och bär, låt sjuda 10-15 minuter. Pressa sedan bären genom en finmaskig sil.
Värm saften försiktigt igen och söta den med socker och honung. Ganska mycket socker går åt, kanske 3-4 dl, havtorn är ett surt bär. Låt svalna och njut! Ev behöver du späda ut den med vatten.

1 kommentar:

  1. jag har just hittat ett minilitet havtornsställe. Ville inte klippa av grenar för jag tänker att det ju gör busken mindre till nästa år (?), så jag tog med en pincett och plockade av bären, det funkade faktiskt helt okej. :)

    SvaraRadera