onsdag 16 december 2009

Vardagsgryta


En väldigt billig, nyttig och enkel vitkålsgryta

½ vitkålshuvud, i smala strimlor
1 gul lök
½ purjo
1 del japansk soja, ca 3-4 msk
½ del balsamvinäger
½ del rårocker
2 vitlöksflyktor
chili, efter behag.
salt, peppar
koriander och rostade nötter
Ev, riven morot, kokta linser, böngroddar.

Hacka lök, gul och purjo, och fräs på i en panna.
Tillsätt strimlad vitkål och bryn försiktigt. Häll på vinäger, soja och socker, sätt
sedan på lock och låt puttra 10 minuter. Kålen ska nu slakna något. Riv i vitlök och
lägg i hackad chili, eller någon chilipaste, ex sambal. Smaka av med salt och peppar.
Tänk på att olika soja är olika salt, så ev behöver du inte ta allt, bättre att smaka av efter hand.
Servera med ris, gärna råris och koriander och rostade nötter.

Detta recept kan varieras, jag har förelagit några ingredienser men säkerligen passar det mesta i denna goda gryta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar