lördag 5 december 2009

Vietnamesisk nudelsoppa med dumplings


Soppa
3
vitlöksklyftor
3-4 salladslök eller 1 bit
purjo (10 cm sisådär)
1 chili, beroende på styrka
1 st grönsaksbuljong/fond
5-6 cm ingefära
1 st citrongräs
4 st
limeblad
1-2
msk fisksås
lime
böngroddar
rostad lök
torrostade jordnötter
färska örter,
thaibasilika och/eller koriander.
vatten
150 gram
nudlar, min favorit är glasnudlar

Dumplings

150-200g lax
½ dl röda linser,
koka upp i rikligt med vatten och låt sedan stå.
1 bit
purjo/salladslök
1 klyfta vitlök
sesamolja, några droppar
1
msk fisksås
wotonplattor, köpes frysta i asiatiska butiker
1 st ägg

Soppa:
Koka upp 8-10 dl vatten. Lägg i hackad lök, vitlök, chili, "utbankat" citrongräs, limeblad, buljong.
Riv ingefära och pressa ut saften ner i grytan. Låt soppan sjuda i 15 minuter. Smaka av med fisksås och ev mer buljong.
Soppan kan nu med fördel stå och dra till sig smakerna ett tag. Sila sedan soppan, så att du får en buljong.

Koka nudlar separat, om det är glasnudlar räcker det med att hälla kokande vatten på nudlarna och låta
stå i c:a 5 minuter.

Dumplings:
Finhacka lax, lök och vitlök. Blanda med linser, smaka av med fisksås och sesamolja.
Ta fram några wotonplattor åt gången, de torkar lätt. Lägg i en liten klick laxröra, och förslut genom att
stryka uppvispat ägg på kanterna och vika över en sidan över den andra till en trekant. Fäst sedan, som på
bilden, till en litet knyte. Testa den först så att smaken är bra genom att lägga ner i den sjudande soppan.
Koka resten i en kastrull med vatten, de är färdiga när de flyter upp till ytan. Lägg i en skål med lite olja.

Servering:

Lägg nudlar i botten på en djup skål, häll i buljongen och några dumplings. Toppa med nötter, rostad lök, örter och böngroddar.
pressa lite lime över och surpla i dig denna smakrika och närande soppa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar