lördag 16 oktober 2010

Fullproppad morots- och banankaka


Receptet hittade jag återigen här. Har blivit alltmer efterätter på Torsk på Lax..något som jag inte är helt nöjd med. Men när jag hittar roliga, lite nyttigare recept måste jag bara testa receptet själv.
Den här kakan är verkligen inget för veklingar- baka den inte om du är ute efter något fluffigt poröst bakverk, utan om du vill ha något robust och matigt.
Green Kitchen Stories kallar den morotskaka, jag väljer att kalla den morots- och banankaka då banansmaken är framträdande.

3 ägg
2 bananer
12 dadlar*
0,75 dl neutral olja
2,4 dl siktat dinkel
1 ½ tsk bakpulver
3 tsk kanel
1-2 riv muskot
1 tsk kardemumma
3 stora morötter, rivna (gärna fint om du orkar)
1 dl riven kokos
1 dl hasselnötter, grovt hackade
6 torkade aprikoser, hackade
1 liten näve russin

200 gram färskost
rivet skal av 1 citron
honung/agavesirap
(getost)

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa banan, dadlar och olja till en homogen smet. Vispa ägg fluffigt, blanda sedan med dadelsmeten. I en separat skål blandas mjöl, kryddor och bakpulver som sedan siktas i ägg- och dadelblandningen. Släng sedan i resten av ingredienserna och blanda. Häll i en form, jag använde en rund med avtagbar kant, och grädda ca 40 minuter. Testa med en sticka om kakan är färdig, stickan ska vara torr. Servera med topping av färskost, honung och citronzest. Om du vågar kan du även tillsätta lite getost.


*De ska vara de halvtorkade som ofta säljs i 750 g förpackningar. Tyvärr har jag aldrig hittat ekodadlar som inte är helt torkade. Om du har torra dadlar måste du blötlägga dem..och ev ta lite fler, de brukar inte vara lika söta.

5 kommentarer:

  1. hey, inget fel med efterrätter! och tänk vad fin den hade varit med ett basilikablad, höhö. förlåt, du hör hur långt mitt basilikabladsbeteende har gått (utför...)

    SvaraRadera
  2. mmm, grymt med en frosting på färskost och agave, lär smaka riktigt fint!

    SvaraRadera
  3. C- nej, visst är det kul, men det kan faktiskt bli för mkt av det goda ibland. =)
    M- agave är toppen, lätt att blanda pga att det är så flytande och drygt är det också.

    SvaraRadera
  4. Lite desserter måste man unna sig. Särskilt om kakan är fylld med nyttigheter. Jag gillar maffiga kakor, då räcker det med någon bit.

    SvaraRadera
  5. R-absolut. En bit av denna gör att du står dig hela eftermiddagen och kanske struntar i att småäta något annat.

    SvaraRadera