torsdag 19 augusti 2010

Mormoderns squashkaka med pumpa



Denna kaka kan göras med squash och/eller pumpa. Om man enbart använder squash kan kanske lite mer mjöl vara på sin plats. Serverad med hemmarörd sylt av björnbär och blandade vinbär.

1 kg squash/pumpa, jag använde 40/60
100 gram mandel, hackad
3 bittermandlar, rivna
3 ägg
3 dl mjölk*
1 dl fint dinkelmjöl
1 ½ dl råsocker
1-2 tsk kardemumma, nystött

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Skär pumpa/squash i bitar och koka tills de är mjuka. Låt rinna av ordentligt. Mixa sedan pumpa/squash ordentligt och blanda i hackad sötmandel, riven bittermandel och kardemumma. Rör ner ett ägg i taget och se till att det blandar sig ordentligt, häll därefter i mjölk och socker. Sikta till sist ner mjölet och rör en sista gång. Smeten är ganska lös, ingen fara! Häll i en smord ugnsfast form och grädda ca 1 timme beroende på formens storlek, kakan ska inte vara rinnig när den är färdig. Låt svalna och servera med bär och grädde. Är god dagen efter du har gjort den.

* Jag använde 2 ½ dl havremjöl och ½ dl grädde. Bara vanlig mjölk funkar bra men om du ändå ska ha lite grädde till kakan så stoppa gärna lite i den också!

2 kommentarer:

  1. Ser gott ut det där, kan du skicka upp en bit till Kba?
    Kram Syster Yster

    SvaraRadera
  2. Åh, detta blir jag nyfiken på att smaka.

    SvaraRadera