tisdag 3 augusti 2010

En bra start på dagen


Har länge druckit kaffe till frukost men försöker nu sluta med det pga. att det inte är skonsamt för magen och även för att jag har fått för mig att kroppen inte tar upp all näring från resten av frukosten då koffeinet dämpar intaget av bla. vitamin C. Så nu blir det te och gärna en smoothie eller färsk frukt. Här kommer ett exempel på en god drink jag gjorde i går morse. Inför ett stundande byte av kyl/frys så rensade jag ut frysen och fann till min stora lycka en burk med frysta havtorn som jag kokade saft på. Detta blev grunden till smoothien.
Räcker till 2-3

3 dl havtornsjuice
1 liten banan
1 dl frysta björnbär
1 dl röda vinbär
2 klyftor vattenmelon
1 msk linfrö
vatten

Mixa all frukt, bär och linfrö och späd ev med lite vatten. Slurp!

4 kommentarer:

 1. Jag vill äta frukost hos dig jämnt! Kram

  SvaraRadera
 2. Helt i min smak! Efter vad jag förstått också så dämpas näringsintaget för hela måltiden med kaffe, så jag brukar försöka hålla mig till nån timme efter frukost.

  Vid en googling på ämnet så hittar jag detta citat från en dietist i Icakuriren som avlivade ett gäng matmyter i en artikel:

  "11. Kaffe förstör C-vitamin i maten - FALSKT
  Fel, kaffe hämmar kroppens upptag av järn, och därför är det särskilt viktigt för kvinnor att inte dricka kaffe efter maten. En kopp räcker för att störa upptaget av det viktiga mineralet, samma gäller te. Att äta en apelsin efter maten kan däremot vara bra eftersom C-vitamin stimulerar upptaget av järn. Men en kopp kaffe eller te till frukost fördärvar alltså inte c-vitaminerna i juicen."

  SvaraRadera
 3. Det stämmer säkert det du säger och jag uttryckte mig själv lite klumpigt...jag har själv till och från haft järnbrist och behöver främja intaget av järn - särkilt nu då jag äter väldigt lite kött (vet att det finns gott om järn i gröna grönsaker osv oxå, dock). Eftersom vitamin C främjar intaget av järn och kaffe dämpar upptaget av järn blev det på ett sätt en kompromiss att skriva att kaffe dämpar C vitamin...
  Sen så finns ytterligare en anledning att jag inte dricker så mycket kaffe längre och det är pga. att jag inte uppskattar smaken lika mycket längre. Det händer inte lika ofta att jag verklgen njuter av en kopp och det vill jag göra..
  Tack för dina inlägg och kommentarer på bloggen, kul att du har hittat hit!

  SvaraRadera