Perfekt deg att sätta på kvällen innan du går och lägger dig. Jag vill helst baka bröd på surdeg men mina surdegar dog efter att ha blivit lämnade en gång för mycket i början av sommaren så det har främst blivit långjästa bröd den senaste tiden. När brödet jäser länge med lite jäst får de dock lite av en surdegskaraktär tycker jag. Brödet på bilden är dock från ett tidigare bak då jag hade mindre råg i degen, så om du vill ha det ljusare ta mer av vetemjöl.
5 g jäst (typ en ganska liten klutt)
400 g vatten (ca 4 dl)
350 g vetemjöl special (ca 6 dl)
120 g rågmjöl (ca 2, 5 dl)
½ dl linfrö, krossat
½-1 dl solroskärnor
2 tsk salt
Blanda ut jäst med kallt vatten. tillsätt sedan mjöl, linfrö och solroskärnor. Arbeta en stund i din assistent eller för hand. Blanda sedan i salt och arbeta en stund till. Låt stå över natten, eller ca 8-10 timmar. Sätt ugnen på 250 grader varmluft och fös ut degen på ett mjölat bakbord eller på din bänk. Vik ihop degen till ett paket och låt den jäsa ytterligare 30 minuter. Dela brödet i två och forma till två baguetter, jag brukar vrida dem några varv; det ser trevligt ut och formen blir lagom rund och fin. Lägg på bakplåtspapper och skjut in på en plåt eller baksten i ugnen i ca 20 minuter. Jag brukar spruta in vatten på bröden efter 10 minuter, det ger en fin skorpa. Ta ut ur ugnen och låt svalna ett tag...om du kan vänta
5 g jäst (typ en ganska liten klutt)
400 g vatten (ca 4 dl)
350 g vetemjöl special (ca 6 dl)
120 g rågmjöl (ca 2, 5 dl)
½ dl linfrö, krossat
½-1 dl solroskärnor
2 tsk salt
Blanda ut jäst med kallt vatten. tillsätt sedan mjöl, linfrö och solroskärnor. Arbeta en stund i din assistent eller för hand. Blanda sedan i salt och arbeta en stund till. Låt stå över natten, eller ca 8-10 timmar. Sätt ugnen på 250 grader varmluft och fös ut degen på ett mjölat bakbord eller på din bänk. Vik ihop degen till ett paket och låt den jäsa ytterligare 30 minuter. Dela brödet i två och forma till två baguetter, jag brukar vrida dem några varv; det ser trevligt ut och formen blir lagom rund och fin. Lägg på bakplåtspapper och skjut in på en plåt eller baksten i ugnen i ca 20 minuter. Jag brukar spruta in vatten på bröden efter 10 minuter, det ger en fin skorpa. Ta ut ur ugnen och låt svalna ett tag...om du kan vänta
Åååå bästa frukosten får man hos Hotell Emma!
SvaraRaderaDet här bakreceptet måste jag testa! Härligt att bara grädda på morgen, så vips har man nybakt bröd! Låter ljuvligt! Kram Gourmetmorsan
SvaraRaderaHej Gourmetmorsen! Va kul att du hittat hit och ja, testa receptet!
SvaraRaderaHade bara vetemjöl hemma så tog det, hade i pumpakärnor och linfrön.
SvaraRaderaSkulle blivit jättebra om jag halverade saltmängden men det blev på tok för salt. Skulle lyssnat på magkänslan där ;)
Men kommer nog testa receptet igen med betydligt mindre salt för då tror jag det blir toppen :)