torsdag 9 september 2010

Grönkålschips


Jag är fullkomligt uppe i grönkål just nu, försöker hitta nya användningsområden hela tiden. Vi var på Katrinetorps* höstmarknad i helgen och handlade brutalt mycket kål för nästan inga pengar alls. Jag var tvungen att säga till dem att jag tyckte att det var för billigt samtidigt som jag var sjukt nöjd över mitt fynd. Jag köpte svartkål och purpurkål för första gången i mitt liv.

Nu till det viktiga - Chipsen. Jag har sett en del recept på Raw grönkålschips men eftersom jag inte riktigt hade tålamod att vänta i 14 timmar på att chipsen skulle bli färdiga så gjorde jag en snabbvariant.

Ugnen sattes på 70 grader varmluft och chipsen stod inne 20 minuter, sedan satte jag av värmen, och de fick stå 30 minuter till. Som smaksättning hade jag olivolja (1-2 tsk), citronsaft (1-2 tsk), agavesirap, chiliflingor, riven vitlök och salt. Kålen delades/revs i bitar, typ 8-10 bitar per blad. Stammen används inte. Jag tog ca 6 blad, blandat purpur- och grönkål.
Sedan masseras smaksättningen in kålen. Kålen tar snabbt upp smakerna, så ta bit och provsmaka för att se om det behövs mer salt etc. Purpurkålen blev färdig lite snabbare än grönkålen, men blev inte bränd av att stå inne lika länge. Hur länge det tar för chipsen att bli färdiga beror på hur mycket vatten de har i sig.

Chipsen blev riktigt goda och framför allt krispiga. Påminner lite om norichips. Nästa gång testar jag en mer örtig variant.

*Katrinetorp är en gård med fik/restaurang som ligger i utkanten av Malmö. En oas av underbara ekologiska odlingar (måste fixa odlingslott snart!) där man bara kan gå omkring och njuta av mångfalden av växter och grönsaker som finns där. Det som irriterar mig lite är dock att de endast säljer grönsaker från gården under denna höstmarknadsdag, därför också så billigt - De vill bli "av med så mycket som möjligt". En del används säkert av köket, men vad händer med resten...

2 kommentarer:

  1. Jaa, fixa en lott! Jag skall strax trampa till min för det första grävpasset! :D

    SvaraRadera
  2. Här kommer ett tips med grönkål: http://provkoket.blogspot.com/2010/09/persika-gronkal.html

    SvaraRadera