tisdag 18 januari 2011

Snabbmat - Tofuwok



För att tofu ska bli gott tycker jag den behöver stekas ordentligt. Den ska vara lite krispig på ytan men fortfarande mjuk inuti. Till den här rätten har jag faktisk använt ett halvfabrikat chlibönpasta. Många asiatiska (och även västerländska) kryddblandningar innehåller som bekant glutamat; de med mycket chili brukar dock ha en liten andel tillsatser, vilket jag såklart gillar. Även om jag inte tror att lite glutamat har skadat någon.
Detta är snabbmat när den är som bäst; när du väl delat alla grönsaker så tar tillagningen bara några minuter. Har mycket svårt att ange mått här, då det helt beror på om man har ris eller nudlar till. Snåla inte med vitlöken och ingefäran bara!

På tal om Tofu, såg ni Kinas Mat på Svt? Riktigt bra program! Avsnitten ligger fortfarande kvar på Svt-Play, så passa på om ni inte sett det.

tofu
gröna bönor

svamp
vitkål
lök, sallads eller charlotten
chilibönspasta
vitlök, finhackad

ingefära, riven/finhackad
soja
cashewnötter, rostade

ris eller glasnudlar om du vill

Skär/skiva hacka grönsaker. Dela tofu i kuber och stek i olja. Salta och peppra tofun. Woka under tiden grönsakerna i en annan panna och smaksätt även detta med salt och peppar. Släng i chilibönspastan, ingefära och vitlök i båda pannorna och låt allt wokas några minuter till. Häll därefter i lite soja och ev lite vatten. En gnutta socker kan också vara gott. Blanda grönsaker och tofu. Servera med ris eller nudlar och rostade cashewnötter.

5 kommentarer:

  1. tofu är en grej som jag verkligen börjat gilla den senaste tiden. har dock aldrig provat på att laga det själv. ännu. kan man köpa det vart som helst?

    SvaraRadera
  2. Charlie(?!)-Japp, finns överallt och många olika utföranden, "fastheter" och smaker. Ifall du inte gillar en testa en annan.

    SvaraRadera
  3. Den här fina rätten ska jag verkligen prova:) Ligger helt i min defflinje.

    SvaraRadera
  4. http://www.logotypebolaget.se/jobb.aspx
    Till Leo!

    /Alfapetaren

    SvaraRadera
  5. Tack Torsk på Lax för detta tips!!!
    Luffade runt i Sydostasien nu i vinter och blev vansinnigt förtjust i det Thailändska köket. Jag, som vegetarian men som då o då äter fisk&skaldjur, hade inga problem att välja och vraka bland maten. Tofu var vanligt förekommande men relativt nytt för mig.
    Denna rätt ska jag prova att tillaga och jag kommer servera den med glasnudlar marinerade i färskpressad limesaft och lite honung.

    Ps. Var får man tag på Chilibönpasta? Ds.
    Tacksam för svar :)

    SvaraRadera