söndag 2 januari 2011

Gott Nytt(igt) År med Norskt knäckebröd


Nej, det är inget nyårslöfte, men varje nyår blir jag alltid sugen på att starta året med lite mindre vitt socker och snabba kolhydrater. Självklart har detta begär efter grönt, nyttigt och fullkorn att göra med den totala sockerchock man utsätter sig själv för under hela december.

Detta recept kommer från min faster och varför det kallas just norskt knäckebröd har jag ingen aning om. Gott är det i vilket fall och när jag kom hem efter jul var detta det första som åkte in i ugnen. Jag har ändrat lite från originalreceptet efter det som fanns hemma i skåpet.
Detta är en halv sats; hel sats blir tre fulla plåtar.

1 dl rågmjöl
1 dl rågkross*
1 dl kruskakli
½ dl linfrö, hela
½ dl hampafrö, hela
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrö
3½ dl buljong

torkade örter, ex rosmarin, kummin, fänkål, oregano,
eller kanel för ett "sött" knäcke


Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
Koka upp vatten och blanda i buljong. Vattnet ska smaka ganska salt. Blanda även i den smaksättning du vill ha i vattnet. Låt sedan svalna något. Blanda under tiden resten av ingredienserna. Rör i buljong och blanda sedan ordentligt. Bred sedan ut smeten på två plåtar försedda med bakplåtspapper**. Smeten ska bredas ut så tunt som möjligt; jag använde baksidan av en sked till detta. Ställ sedan i plåtarna i ugnen. Efter ca 20 minuter ska du vända på knäckebrödet. Det måste då ha torkat såpass att det håller ihop. Det som står överst i ugnen har förmodligen torkat snabbare än det under. Baka sedan knäcket i ca 20 minuter till. Knäcket ska ha torkat helt. Ta ut och bryt sedan i lagom bitar.

Servera med färskost och varför inte några skivor avokado och en näve groddar.

*Här ska det egentligen vara havrekli och resultatet blir nog också mycket bättre om man använder just havrekli. Med rågkross blir det hårda bitar i knäcket.
**Jag använde mig av silikonbakplåtspapper och det blev mycket bra resultat.

7 kommentarer:

 1. Kul att baka eget knäckebröd, det låter som en grej att testa minsann!

  SvaraRadera
 2. Fasen vilka fina bilder ni tar!!! Ser inte bara gott ut utan även vackert! :)

  SvaraRadera
 3. jag gjorde eget knäckebröd förra året, det blir alldeles ljuvligt! speciellt för en knäckebrödoman som mig (jag äter det som godis i tid och otid...)

  SvaraRadera
 4. M -Ja, detta är ju en enkel variant som inte behöver jäsas eller kavlas ut.
  S -Är så glad att det är ljust några timmar per dag så att man har möjlighet att ta fina bilder.
  C -Jag har också gjort riktigt knäckebröd och i julklapp önskade jag mig en kruskavel så att jag kan göra dem ännu bättre, utan bubblor.

  SvaraRadera
 5. C -Och visst e dem snygga i skålen!

  SvaraRadera
 6. Det där såg så gott ut att jag fick lust att baka!
  Gillar ditt bloggnamn! Jag ÄR verkligen torsk på lax!

  SvaraRadera
 7. Jag håller med hyllningskören här om bilderna, utsökt! Och viss känns det så här med efter nyår att man vill ha grönsaker och hårda fibrer. Skönt med nystart, även om det är lite förutsägbart...!

  SvaraRadera