tisdag 21 december 2010

Saffransglögg med havtornKanske är det så att ni inte har fått nog av glögg ännu?! Skulle vilja säga att denna dryck passar bra att servera på ex nyår eller varför inte en kylig januarikväll.

Vill även passa på att önska alla en God Jul och Gott Nytt År!

Även detta recept kommer från Allt om Mat....förrförra numret såklart, precis enligt min tes i förra inlägget. Min förkärlek till havtorn har manifesterats här innan och saffran tillhör en av mina favoritkryddor. Måste säga att jag är glad att priset på saffran ligger närmare 20 kronor nu än runt 40 kronor som tidigare i höstas. Prissänkningen beror så vitt jag vet på att tillgången är bättre nu och har inte med böndernas lön att göra, så förhoppningsvis har odlaren inte fått det sämre pga prissänkningen.

Denna glögg ska stå ett dygn i kylen, så börja i tid. Vi hade vänner över på glöggmingel igår kväll och glöggen blev uppskattad!

1 liter apelsinjuice*
100 gram havtorn
1 pkt saffran
2 apelsiner, i skivor
10 cm ingefära, i skivor
1-2 dl råsocker
1 pkt saffran
2 kanelstänger

vodka, efter smak och behag (tillsätts dagen efter)

Häll juice och havtorn i en kastrull och låt sjuda i 5 minuter. Sila sedan bort havtornen (spara om du vill till garnering) och häll sedan tillbaks juicen i kastrullen. Lägg i resten av ingredienserna och sjud försiktigt under lock i 5 minuter. Glöggen ska aldrig koka! Låt glöggen svalna och ställ sedan in i kylen. I receptet står det att man ska sila av innan man ställer in i kylen men detta gjorde inte jag. Vill att glöggen ska få så mycket smak som möjligt.
Vid servering sila glöggen och värm därefter på med så mycket vodka som du tycker är lämpligt eller strunta i det och servera den alkoholfri.

Jag serverade glöggen till skivade rödbetor med getostcreme, ost -och aprikossnittar, rostade juliga kikärtor, pepparkakor och blåmögelost, tryfflar, mandel och granatäppelkärnor. Och jag tycker att alla smaker harmoniserade ganska fint.

* I receptet står färskpressad apelsinjuice, men jag använde juice från koncentrat. För mig är det lite av ett slöseri att använda nypressad juice till en dryck som inte ska avnjutas med en gång.

9 kommentarer:

 1. Det här lät gott! Jag har provat en liknande glögg baserad på apelsinjuice som jag tyckte väldigt god. Föredrar sådana framför köpt saftglögg. Jättemysig bild!

  SvaraRadera
 2. Oj, så gott och friskt det låter med havtornsbär i glöggen. Visst är det förväl att saffranen har sjunkit i pris, det kändes lite väl dyrt innan...

  SvaraRadera
 3. Underbara recept och bilder som vanligt!!

  SvaraRadera
 4. GOD JUL tillönskas emma! hoppas du har haft en fin julafton. kramar!

  SvaraRadera
 5. Frestande! Själv sitter jag och klurar på i vilken form havtornen ska utgöra nyårsefterrätt. :-)

  God fortsättning, tack för ett fint matbloggsår.

  SvaraRadera
 6. C-Ja, man kan göra den så söt man själv vill.
  M-Frisk va ordet, havtorn piggar alltid upp
  S- Tack sötnos
  C-God fortsättning!
  T-Hm, havtornsgelé i någon form till en gräddig efterrätt kanske? Havtornssorbet kan man göra själv utan glassmaskin och är himmelsk..kanske tillsammans med skumpa? Tack själv!

  SvaraRadera
 7. gott nytt år, kära emma!

  hoppas att du får en fin nyårsafton!

  SvaraRadera
 8. Det blev havtornsefterrätt*2;

  Havtornssorbé, för trollade god.
  Pannacotta med havtornssås, inte så dumt det heller!
  :-)

  Gott Nytt År, tack för all inspiration 2010.

  SvaraRadera
 9. C&T- Gott Nytt! Och tack för alla fina recept.

  SvaraRadera