söndag 19 december 2010

Två gånger dumpling och tre gånger gröntNär inspirationen tryter dag efter dag och alla foton bli mörka och tråkiga är det väldigt skönt när månadens mattidning landar på hallmattan. Jag prenumererarElle Mat&Vin och ibland tar jag även något erbjudande på Allt om Mat. Allt om mat är en varannan tidning, varannan gång hittar jag receptet jag vill prova, varannan gång är det nära att jag slänger tidningen i papperskorgen med en gång. Numret som kom senast med ett reportage om dumpling och goyzas fick mig med ens att bli sugen på att laga några små knyten.

Jag snodde helt rakt av recepten på ångkokta svampdumplings och räkgoyzas. Och även tillbehören snodde jag om inte helt och hållet.
Smakerna ingefära, soja, sesamolja och gochujang känns igen från Bibimbap.
Våra favoriter blev räkgoyzas, de hade mer smak och var härligt krispiga på ytan. Samtidigt bryter den mildare svampdumlingen av från alla heta smaker.

Knyten med tillbehör för 2-3 personer
40 wotonplattor, tinade

Svampfyllning
100 gram vitkål, ganska fint hackad
100 gram shiitake
1 ägg
2 tsk ingefära, riven
salt

Räkfyllning
100 gram vitkål, fint hackad
2 charlottenlök, finhackad
1 ägg
30 skalade räkor, hackade
2 tsk ingefära, riven
1 msk japansk soja
1 tsk gochujang

I båda fyllningarna fräser du vitkål och svamp eller vitkål och lök i olja ca 5 minuter. Knäck sedan i ägget och rör runt. Sedan tar du fyllningen från plattan och blandar i resten av ingredienserna Som alltid var försiktig med soja och salt så att du inte får för mycket, bättre då att smaka av först.

Blanda under tiden dippsåsen av japanska soja, honung, hackad chili, riven ingefära och lite rostade sesamfrö.

Gör en kålsallad med fint strimlad kål, koriander, soja, sesamolja, socker. Skiva gurka tunt och blanda med sesamolja, risvinäger, chili, salt och socker.

Vik sedan knyten enligt bilden. Doppa fingrarna i kallt vatten och fukta degkanterna. Försök se till att så lite luft som möjligt finns inne i dumlingen och knip ihop kanterna ordentligt så att fyllningen inte trillar ut. Svampknytena viks ihop som sista knytet och ångkokas sedan i ånginsats i en kastrull eller släpps i kokande vatten och sjuds till de flyter upp till ytan. Goyzan knips bara ihop som nummer tre på bilden och steks på ena sidan i 1-2 minuter tills de får en krispig yta. Vänd sedan på knytena och häll på någon dl vatten och låt koka några minuter.
Servera knytena med dippsås, kålsallad, gurka och kokta edamebönor.

6 kommentarer:

 1. Å vad gott det ser ut, lagar du det när du kommer hit?,
  kram Syster Yster

  SvaraRadera
 2. Ja, eller nästa gång du kommer hit!

  SvaraRadera
 3. Håller med det där om mattidningar. Ibland hittar man inget och ibland kan man tänka sig testa varenda recept. Eller så hittar man bara massa inspiration och ideér som blir nya rätter...

  SvaraRadera
 4. hear you sister, min matlagningsinspiration har icke varit på topp den senaste tiden. kan klart bero på att jag har jobbat en masse och däremellan varit sjuk.

  det där med mattidningar är lustigt, just nu orkar jag inte ens öppna allt om mat. har helt och hållet tappat jag-älskar-att-läsa-mattidningar-genen. hoppas den kommer igen...

  SvaraRadera
 5. S-I stunder av mörker kan de lysa upp och förvandla vardagen till fest =)
  C-Jo samma här, mycket jobb och lite (köks)verkstad..eller nått!

  SvaraRadera
 6. du som fantast bara måste besöka wagamama här i sthlm om du inte redan gjort det? fyllningarna där är magiskt bra!

  SvaraRadera