onsdag 5 januari 2011

Grillad fänkål med apelsin, mandlar och granatäppleDenna sallad är inspirerad av ett recept av Markus Samuelsson. Fänkål och apelsin tillsammans är ju en klassiker och inte kan det väl gå fel om man slänger i lite granatäpple också, tänkte jag. Efter all julmat kan jag säga att denna sallad satt som en smäck!

1 stor fänkål
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
½ dl mandel,
1 tsk fänkålsfrö
2 apelsiner, fileade
sallad, typ ruccola eller spenat
½ granatäpple
olivolja
balsamvinäger
rosmarin
parmesan eller annan god lagrad ost

bulgur, quinoa etc för matigare sallad

Dela fänkål på längden i 5 bitar och rödlöken på mitten och pensla med olja. Grilla fänkål, rödlök och vitlöksklyftor i grillpanna. Salta och peppra. Rödlöken blir färdig ganska fort, men fänkålen och vitlöken behöver ca10 minuter totalt. Rosta under tiden mandel och fänkålsfrö i en pannan i ca 2-3 minuter. Filea apelsinerna och pressa sedan ur saften ur det som blir kvar, efter de fileats, i en stor skål. När fänkålen är färdig delar du den i mindre bitar och skivar även rödlök och vitlök och lägger i skålen med apelsinsaften. Släng även ner rosmarin, mandlar, fänkålsfrö, granatäpple och sallad. Smaksätt med olivolja och balsamvinäger. Vänd till sist ner apelsinklyftor och hyvla ost på toppen.

6 kommentarer:

 1. Åh, så gott! Jag gillar hans recept. Han har ofta spännande smaker ihop och mycket fräsch mat. Sånt här är man definitivt sugen på nu.

  SvaraRadera
 2. fänkål är ju löjligt gott! (löjligt gott är för övrigt mitt nya favorit-uttryck, känner att jag har missbrukar det lite idag). håller med remsan, för övrigt - ge mig sallad! inga kakor, ingen julmat, ingen risgrynsgröt (men lite choklad går bra...)

  SvaraRadera
 3. Ser så fräscht ut:) Bra start på nya matåret.

  SvaraRadera
 4. Remsan - Kunde inte hålla med mer.
  Charlotta - Choklad går alltid bra.
  Christer - Gott Nyttigt år som sagt.

  SvaraRadera
 5. Fräscht! Jag har annars svårt att få ihop goda sallader den här årstiden.

  SvaraRadera
 6. Må gott - Jag gillar ju lite grövre sallader, så jag tycker att man kan hitta en hel del. Dock är väl den i växthus odlade ruccolan, som jag använder ibland, ingen höjdare, varken smakmässigt eller klimatmässigt.

  SvaraRadera