söndag 9 januari 2011

Två gånger brysselkål


Bild från Matälskaren. Visst är brysselkål vackert!

Här kommer två finfina recept på brysselkål. Brysselkål är ju förövrigt en grönsak som still going strong därute i grönsaksdisken så passa på medan den finns kvar!
Tyvärr har jag inte lyckats plåta någon av dessa recept så ni får hålla till godo med en lånad bild.
Måste även passa på att tipsa om matsajten Tastespotting, känner ni till den? Det var där jag hittade inspiration till den citrusdressade brysselkålen.

Rostad brysselkål med citrusdressing

brysselkål
olja
salt

rivet skal från ½-1 citron
saft från ½-1 citron
olja
salt
riven pecorino eller parmesan
honung
salt
peppar


Tvätta och halvera brysselkål. Massera in lite olja och salt, baka sedan i ugnen i 150 grader varmluft i ca 30 minuter. Kålen ska bli lite brun men inte bränd. Blanda dressingen i en skål och lägg sedan i den rostade kålen.

Wokade brysselkålsblad med dadlar

brysselkål
dadlar, delade i mindre bitar
vitlök
olja
balsamvinäger
salt
peppar

Börja med att pilla av bladen från brysselkålen. Detta tar ett tag och är ganska pilligt, alltså inte det man gör en stressig vardagseftermiddag. De innersta bladen går inte att pilla bort så spara det som blir kvar av brysselkålsknoppen till en annan rätt. Woka sedan bladen i olja i någon minut. Lägg sedan ner dadlar, riv över vitlök och salta och peppra. Ta av från plattan och sprinkla över lite balsamvinäger. Servera med en gång. Brysselkål och dadlar är jättegott tillsammans!

7 kommentarer:

  1. Älskar rosenkål! Lagade rätt (dvs inte överkokta) kan jag äta hur många som helst =)

    SvaraRadera
  2. jag är en riktig sucker för brysselkål, i must say. speciellt det översta receptet låter som en riktig keeper!

    SvaraRadera
  3. Cecilia - Ja, det gäller att passa på nu.
    Charlotta - Testa dadlar och brysselkål, så gott. Man behöver ju inte ta bort bladen!

    SvaraRadera
  4. Hej Torsken! Nu har jag hittat din blogg, ser inte alls dumt ut! Ser fram emot ditt gulaschrecept! :-)

    /Malin

    SvaraRadera
  5. Brysselkål är så gott. Båda recepten verkar goda tycker jag. Brysselkål och dadlar låter spännande.

    SvaraRadera
  6. Sarre - Det råder ju Meat free monday på bloggen hela veckan, året runt, men kanske får göra ett undantag =).
    Remsan - Try it! Dadlar och Brysselkål- en killer!

    SvaraRadera
  7. Brysselkål med citrus lät gott! Kan man äta för mycket brysselkål? Näpp!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera