måndag 30 augusti 2010

Rödkål rocks


Här kommer två goda och snabba höstsallader med rödkål som som huvudingrediens. För inte ska man bara äta rödkål på jul.

En rödgrön röra
1/4 litet (ekologiskt) kålhuvud
1 stor rödbeta (okokt), riven
1 äpple, rivet
olja

Skär/hyvla rödkålen i långa strimlor. Blanda med rödbeta och äpple. Smaka av med lite oliv- eller sesamolja om man så vill. Salta och peppra.


Brynd bondesmarknadssallad
1/4 rödkål,
200 gram haricovert, kokta
100 gram grönkål
1 äpple, i skivor
½ rödlök, i båtar

dijonsenap
olja
grädde
balsamvinäger
honung

Bryn rödkål och grönkål som du delat i bitar i olja och smör. Krydda med salt och peppar. Lägg i äpple och rödlök och stäng sedan av plattan. Gör en dressing av senap, olja, grädde, balsamvinäger (lite) och honung i en salladsskål. Smaka av med salt och peppar. Lägg därefter i alla grönsaker och blanda runt. Toppa med lite frö eller nötter.

fredag 27 augusti 2010

Squashbiffar



Squashmania! Inspirationen till detta recept kommer från Alexandra Pascalidous kokbok. Jag tjuvläste boken i bokhandeln en gång och har sedan dess haft planer på att laga detta. Har för mig att det skulle vara ströbröd i receptet också men jag struntade i det och det funkade lika bra utan. Smeten höll ihop bra när man stekte den och det var inga problem att vända biffarna.

1 liten squash
½ lök, riven
2 msk riven parmesan
1-2 msk persilja, hackad
1 ägg
1 rågad msk dinkelmjöl
1 rågad msk bovetemjöl

Riv squash, lägg den sedan i en finmaskig sil och salta. Låt stå ca1 timme. Pressa sedan ut all vätska ur squashen och lägg i en bunke och blanda ner resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Stek i olivolja 2-3 minuter på sida. Smaken blir ganska mild och denna gång var jag nöjd med resultatet men nästa gång slänger jag nog ner lite mer kryddor.

tisdag 24 augusti 2010

Spirulinakräm - almost raw



Min kille satte ihop den här videon när jag lagade en mellanmålskräm idag. Den är gjord med time lapse-teknik, alltså massa foton som fogas samman till en film. Vi är nybörjare på det här och gjorde inga speciella förberedelser. Men det oj va kul det var och resultaten blev ju helt ok...lite spill på duken bara (det finns ju inga omtagningar i verkliga livet).

Spirulinakräm

1 banan
½ avokado
2 dl fet grekisk yoghurt
1 rågad msk spirulinapulver
1 knapp msk kakao
ett kläm agavesirap eller honung

Strössel

hackade valnötter
kakaokross
hampafrö

Om man vill ha den helt raw så kan man tillsätta lite mer avokado och banan.

torsdag 19 augusti 2010

Mormoderns squashkaka med pumpa



Denna kaka kan göras med squash och/eller pumpa. Om man enbart använder squash kan kanske lite mer mjöl vara på sin plats. Serverad med hemmarörd sylt av björnbär och blandade vinbär.

1 kg squash/pumpa, jag använde 40/60
100 gram mandel, hackad
3 bittermandlar, rivna
3 ägg
3 dl mjölk*
1 dl fint dinkelmjöl
1 ½ dl råsocker
1-2 tsk kardemumma, nystött

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Skär pumpa/squash i bitar och koka tills de är mjuka. Låt rinna av ordentligt. Mixa sedan pumpa/squash ordentligt och blanda i hackad sötmandel, riven bittermandel och kardemumma. Rör ner ett ägg i taget och se till att det blandar sig ordentligt, häll därefter i mjölk och socker. Sikta till sist ner mjölet och rör en sista gång. Smeten är ganska lös, ingen fara! Häll i en smord ugnsfast form och grädda ca 1 timme beroende på formens storlek, kakan ska inte vara rinnig när den är färdig. Låt svalna och servera med bär och grädde. Är god dagen efter du har gjort den.

* Jag använde 2 ½ dl havremjöl och ½ dl grädde. Bara vanlig mjölk funkar bra men om du ändå ska ha lite grädde till kakan så stoppa gärna lite i den också!

tisdag 17 augusti 2010

Fyllda zucchini/squashblommor


Squashen frodas dessa dagar och så också dess blommor. Jag fick för ett tag sedan på fantastiska Gunnebo slott utanför Göteborg en fylld zucciniblomma till min vackra smörgås (ett konstverk) och har sedan dess varit väldigt sugen på att tillaga detta själv...och i helgen fick jag chansen
Det var gott och enkelt att tillaga. Ostfyllningen stannade kvar i blomman och härligt krispig blev det också.

7 st zucchiniblommor
½ burk ricotta
2 msk parmesan, riven
1 äggula
färska örter, jag använde persilja och basilika
mjöl

Rensa blommorna ordentligt från insekter och ta bort pistillen. Blanda ostkrämen och smaka av med hackade örter, salt och peppar. Fyll blommorna med krämen och doppa i/pudra över vetemjöl. Stek på hög värme i rikligt med olja i någon minut på var sida.

Blommorna i sig smakar inte så mycket och n
ästa gång kommer jag att göra en lite mer raffinerad fyllning med mer smak. Är dock nöjd med min första tillagade blomma!

fredag 13 augusti 2010

Tacos på annat vis - almost raw


Jag gillar tacos! Efter att ha haft ett uppehåll på några år efter taco-boomen i slutet på 90-talet så lagar jag nu tacos igen lite då och då. Det jag gillar med tacos är alla dippar och röror som man har till. Avokadodipp, salsa, majsröra och chutney. Igår gjorde jag en variant med salladsblad istället för bröd, inspirerad av Erica Palmcrantz, och det var väldigt gott och fräscht. Kommer definitivt att upprepas. Till salladsbladen hade jag gjort salsa på tomater, vattenmelon, lök och chili. Rikligt med guacamole, groddar, riven morot, quornfärs och lite jordnötter på toppen.

onsdag 11 augusti 2010

Nattjäst bröd


Perfekt deg att sätta på kvällen innan du går och lägger dig. Jag vill helst baka bröd på surdeg men mina surdegar dog efter att ha blivit lämnade en gång för mycket i början av sommaren så det har främst blivit långjästa bröd den senaste tiden. När brödet jäser länge med lite jäst får de dock lite av en surdegskaraktär tycker jag. Brödet på bilden är dock från ett tidigare bak då jag hade mindre råg i degen, så om du vill ha det ljusare ta mer av vetemjöl.

5 g jäst (typ en ganska liten klutt)
400 g vatten (ca 4 dl)
350 g vetemjöl special (ca 6 dl)
120 g rågmjöl (ca 2, 5 dl)
½ dl linfrö, krossat
½-1 dl solroskärnor
2 tsk salt

Blanda ut jäst med kallt vatten. tillsätt sedan mjöl, linfrö och solroskärnor. Arbeta en stund i din assistent eller för hand. Blanda sedan i salt och arbeta en stund till. Låt stå över natten, eller ca 8-10 timmar. Sätt ugnen på 250 grader varmluft och fös ut degen på ett mjölat bakbord eller på din bänk. Vik ihop degen till ett paket och låt den jäsa ytterligare 30 minuter. Dela brödet i två och forma till två baguetter, jag brukar vrida dem några varv; det ser trevligt ut och formen blir lagom rund och fin. Lägg på bakplåtspapper och skjut in på en plåt eller baksten i ugnen i ca 20 minuter. Jag brukar spruta in vatten på bröden efter 10 minuter, det ger en fin skorpa. Ta ut ur ugnen och låt svalna ett tag...om du kan vänta


söndag 8 augusti 2010

Fullproppad smulpaj


En smulpaj med lite vetemjöl men med mycket annat gott. Passar väldigt bra till syrliga bär om man ökar mängden vit choklad. Jag serverade dock med hallon och blåbär denna gång eftersom vi var och självplockade sådana i veckan.
Räcker till 3-4 pers beroende på hur mkt bär man använder. Jag tycker det är svårt att mäta hur mycket bär man ska använda..ta så det täcker botten av formen och lite till typ. Jag brukar inte använda potatismjöl på bären, jag gillar inte att det kan bildas "trådar" och bryr mig inte om att bären blir lite rinniga.

Bär efter smak och tillgång
50 g vit choklad
75 g smör, smält
½ dl nötter, ex mandel och hasselnötter
½ dl vetemjöl
½ dl bovetemjöl
½ dl riven kokos
1 dl havregryn
½ dl råsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka choklad och nötter. Blanda vetemjöl, bovetemjöl, riven kokos, havregryn och råsocker i en bunke. Häll i det smälta smöret, nötter och choklad och blanda allt. Lägg bär i en form och fördela smulet/degen över. Grädda i 20-30 minuter. Jag serverade med créme fraiche blandat med lite honung och vaniljpulver.

Fikastopp




Klicka på bilden för att se vår färdväg

Vi tog en ordentlig cykeltur i torsdags. Vi hade planerat att ta turen på två dagar men med vinden i ryggen gick det mycket snabbare än vi tänkt. I runda slängar cyklade vi 140 km från Simrishamn till Malmö!
Första stoppet blev på Caferian Örnahusen och åh, vilket stopp! 2 st kaffe med vaniljbulle kostade 36 kronor och bullen var så god, bakad massor av smör och socker gissar jag. Ett hembageri i 50-tals anda.

onsdag 4 augusti 2010

Grön soppa...igen


Har publicerat grönärtsoppa innan men denna var så enkel och snabb...mindre än 10 minuter tog den att göra. Soppan åts/dracks med fin utsikt över Öresund och solnedgången. 2 pers

3 dl gröna ärtor
50 gram spenat
buljong
äppeljuice
chili, torkad eller färsk
olivolja

Koka ärtorna i vatten med lite buljong. Mixa sedan med spenat, kokvattnet och lite äppeljuice. Ta inte allt kokvatten med en gång utan börja med några deciliter. Smaka av med chili, salt, peppar och olivolja. Häll upp på termos och du är redo för en kvällsutflykt. Servera med edamebönor och glöm inte att skaka termosen lätt innan du häller upp.

tisdag 3 augusti 2010

En bra start på dagen


Har länge druckit kaffe till frukost men försöker nu sluta med det pga. att det inte är skonsamt för magen och även för att jag har fått för mig att kroppen inte tar upp all näring från resten av frukosten då koffeinet dämpar intaget av bla. vitamin C. Så nu blir det te och gärna en smoothie eller färsk frukt. Här kommer ett exempel på en god drink jag gjorde i går morse. Inför ett stundande byte av kyl/frys så rensade jag ut frysen och fann till min stora lycka en burk med frysta havtorn som jag kokade saft på. Detta blev grunden till smoothien.
Räcker till 2-3

3 dl havtornsjuice
1 liten banan
1 dl frysta björnbär
1 dl röda vinbär
2 klyftor vattenmelon
1 msk linfrö
vatten

Mixa all frukt, bär och linfrö och späd ev med lite vatten. Slurp!

söndag 1 augusti 2010

Solros- och jordgubbsbollar


1 dl solroskärnor
½ dl pumpakärnor
5 st aprikoser*
1 fikon **
5 frysta, halvtinade jordgubbar
solrosolja
honung
sesamfrö

Blötlägg aprikoser i 1 timme. Mixa solros- och pumpakärnor. Lägg sedan i alla ingredienser förutom sesamfrö och mixa till en skön massa. Använd ev- lite av blötläggningsvattnet till aprikoserna om massan är för hård. Forma sedan till bollar och rulla i sesamfrö.

*Använd alltid osvavlade. Du känner igen dem på dess mörka färg. Dessa är mycket nyttigare än de svavlade orangea och smakar dessutom godare.
**Testa ICAs I love ECO softa fikon -Galet goda