söndag 4 juli 2010

Moussaka


Efter 3 härliga dagar på cykelsadeln på Bornholm med en diet bestående av rökt fisk och mat lagad i triangiaköket var jag väldigt sugen på att laga något ordenligt väl hemma. Valet föll på Moussaka. Innehåller ett par moment men om ni dubblar receptet har ni till lunch dagen efter också, passar utmärkt att äta dagen efter. Jag använder mig inte av béchamelsås därför att jag ofta misslyckas med den och inte heller är överdrivet förtjust i den. Räcker till 2-3 pers

Tomatsås
1 gul lök, delad i halvor och skivad
1 burk hela tomater
½ dl röda linser (kommer inte riktigt ihåg då jag bara hällde i)
½ dl tomatpuré
2 små vitlöksklyftor, rivna
½ dl rött vin
persilja
torkad oregano

Fyllning
½-1 aubergine, i skivor
6-8 potatisar, i skivor

Gratängsås

1 ägg
1 dl fet yoghurt
½ paket fetaost

Tomatsås:
Fräs den skivade löken i olja och häll sedan i tomater, tomatpuré, vin och linser. Smula ner torkad oregano, lägg i hackad persilja och riven vitlök. Låt puttra i 40 minuter, späd med vatten om det kokar ihop alltför mycket, jag spädde med c:a 1 dl vatten. Smaka av med salt, peppar och lite socker.

Fyllning:

Sätt på ugnen på 200 grader. Skiva aubergine på längden och strö över salt. Låt stå 10 minuter. Skölj sedan av saltet och lägg på en plåt. Pensla rikligt med olja och lite salt och sätt in i ugnen i 15 minuter. Vänd sedan på auberginerna och pensla även den sidan med olja. Sätt in 5 minuter till. Råstek under tiden potatisen i olja med lite salt, den behöver inte bli färdigstekt bara få lite färg. En glad potatis visade sig i stekpannan.

Gratängsås
:

Vispa ägget något, blanda med yoghurt. Smula ner fetaost.

Montering:
Lägg ett lager tomatsås längst ner i en form (jag tog en avlång brödform, eftersom jag gjorde en mindre moussaka) fyll på med ett lager aubergine och ett med potatis upprepa sedan en gång till. Avsluta med tomatsås och ostsås. Sätt in i ugnen i 30-40 minuter.

Jag serverade med en sallad på vitkål, ruccola och rostade solrosfrö.

2 kommentarer:

  1. moussaka är en stående favorit i det hemert/ljungbladska-hemmet kan jag lova. jag kör dock utan potatis, av någon anledning. kanske ska köra på det nästa gång, lite variation skadar ju knappast :)

    SvaraRadera
  2. Jag brukade också göra det..tycker faktiskt inte att det är så gott om man inte steker den innan. Råstek och testa igen!

    SvaraRadera