måndag 26 juli 2010

Rostad soppa


Totalt inspirationslös hittade jag på denna soppa. Tänkte att med paprika och fänkål kan man nog göra något gott. Att man sen fick äta den ur vackra Beråskålar i blåbärs- och smultronrika Virserum gjorde ju inte saken sämre. Räcker till 3-4 pers eller 6 pers som förrätt

2 paprikor
1 fänkålsstånd
1 burk hela konserverade tomater
1 - 2 gul lök
olja
honung
vitlök
valfri örtkrydda

Sätt ugnen på 250 grader grill, dela paprikorna i bitar, lägg på en bakpappersförsedd plåt med skinnsidan uppåt. Ska grillas till skalet blir svart, det tar ca 15 minuter. Dela under tiden fänkålen och lök i mindre delar och koka några minuter i vatten. Ta ut paprikan och kör sedan in sedan den kokta (behöver inte vara helt genomkokt) fänkålen och löken med olja, honung, salt och peppar i ugnen på ca 175-200 grader. Grönsakerna ska bli mjuka och något rostade men inte ta för mycket färg. Efter 10 minuter lägger du även in de konserverade tomaterna i ugnen (endast tomaterna och inte tomatjuicen - den sparas till senare) och låter de gå i ugnen 5-10 minuter till.
Ta bort det brända skalet från paprikan och mixa med resten av grönsakerna, tillsätt riven vitlök, tomatjuice, olja och kryddor. Smaka av med salt, peppar och häll ev i lite vatten om du vill ha soppan tunnare. Blir lite som en ljummen gazpacho. Till serverades nyplockade stekta kantareller, tapenade och crème fraiche.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar