söndag 30 maj 2010
Aubergineröra
Orginalreceptet kommer från en vän med ungersk härkomst. Här är en något förändrad variant. Måste testas, så gott!
2 auberginer
½-1 lök, funkar med salladslök, purjo eller gul lök
2 msk majonäs
citronsaft
paprikapulver
Dela auberginen på längden och picka med en kniv, lägg sedan på en plåt med snittytan nedåt. Häll på lite olja och rosta i ugnen i 200 grader, c:a 30 minuter. Auberginen ska vara riktigt mjuk när du tar ut den. Låt svalna och gröp ut köttet*. Blanda sedan auberginen med finhackad lök, majo, citronsaft, lite paprika, salt och peppar. Hur mycket lök du vill ha beror lite på vad man ska ha den till...om det är till frukost så räcker det med lite grann.
*Skalet som bli kvar är gott att äta också så släng inte det.
fredag 28 maj 2010
Vegetariska vårrullar i ugn
Gott och mycket nyttigare än köpta. Jag tycker att vårrullar passar bäst som tillbehör eller som plockmat. Att äta som ensamrätt kan bli lite väl mastigt. Vi hade dem till soppa.
Köp vårrullearken i en asiatisk butik, där hittar du den bästa, tunnare sorten.
8-10 vårrulleark, stora*
150 g glasnudlar
1 morot, i tändsticksbitar
2 salladslökar, hackade
20 st sockerärtor, strimlade likt moroten
en näve böngroddar
rostade nötter/frö; jordnötter, cashew och/eller sesamfrö
vitlök
fisksås
soja
koriander och gräslök
sweetchili
råsocker
lime
(räkor)
Sätt ugnen på 200 grader. Koka glasnudlarna. jag brukar endast hälla rikligt med kokande vatten över nudlarna efter jag lagt dem i en bunke. Hacka det som ska hackas och rosta sesamfrö om du använder det. Blanda fyllningen i en bunke och smaksätt försiktigt med fisksås, socker, lime, soja, färska kryddor och ev. vitlök och sweet chili. Smaka av och se om det behövs mer av kryddorna.
Lägg sedan lite av fyllningen fem cm från ett av hörnen på arket, pensla med olja och vik över. Vik sedan in båda sidorna och rulla ihop till en rulle (se bild). Lägg rullarna på en plåt och pensla dem rikligt med olja. Sätt in i ugnen ca 15 minuter. De ska vara krispiga, lite bruna men håll koll så att de inte blir brända.
Servera med sweetchilisås utblandat med lite vatten och lime.
*Säljs frysta och ska egentligen inte frysas efter man tinat dem, men om man använder de ark som är tinade på varje sida så kan man frysa de i "mitten igen eftersom de fortfarande är frysta. Tänk också på att lägga arken i en fuktig handduk när du tinat dem, gör man inte detta kommer de att torka.
tisdag 25 maj 2010
(Veggie)Burgare med pommes och aioli
Jag har aldrig varit förtjust i hamburgare som koncept men helt hemmagjort blir det rätt gott ändå! Här kommer lite inspiration om man vill göra sina egna helt från grunden.
De vegetariska biffarna som jag gjorde blev inte klockrena i konsistensen men väldigt goda i smaken. De var på kokt hirs, morot, röda linser, lök, vitlök. Får nog testa med lite mjöl i nästa gång...
På det hemmagjorda surdegsbrödet lades spenat, salsa, grillad squash, burgare och lite aioli.
Till det serverades klyftpotatis med hemmagjord aioli. Måste tillägga att nästintill alla ingredienser var ekologiska. Brukar annars komma upp i kanske 50-60 %.
Aioli
1 äggula
1-2 dl rapsolja
någon tsk senap
någon dutt vit- eller rödvinsvinäger
1 klyfta vitlök, riven/pressad
salt
socker
peppar
Salsa
½ burk hela tomater, typ Mutti eller Kung Markatta
1 scharlottenlök, finhackad
hackad chili efter behag
socker
färsk koriander
Aioli:
Ta fram ägget i god tid om du förvarar dem i kylen, alla ingredienser måste hålla ungefär samma temperatur. Separera äggula från vitan* och blanda med senap, salt, socker och vinäger. Vispa sakta i olja. Om det skulle skära sig; börja då om på en ny kula med en ny äggula men vispa först i den misslyckade aiolin och fortsätt sedan med resten av oljan. Blanda i vitlök. Om aiolin blir väldigt fast kan du blanda i lite crème fraiche. Smaka av med salt, peppar, socker och vinäger.
Salsa:
Hacka de hela tomaterna och lägg i en skål med lite av spadet från tomaterna. Blanda i chili, salt, peppar, socker och koriander. Ha ev i lite olja för att få en rundare smak.
*Släng inte! Använd till äggröra, pannkakor eller marräng
söndag 16 maj 2010
Indisk gryta
I Malmö är det tyvärr fortfarande grytväder så här kommer mitt bästa recept på Indisk gryta.
Man kan stoppa i vad som helst i denna kryddstarska annrättning: blomkål, linser, kikärtor, kyckling, sötpotatis, vanlig potatis, gröna bönor, pumpa och så vidare. Tänk dock på att olika grönsaker tar olika lång tid att koka, ev behövs förkokning. Om ni tar bönor är det kanske bättre att ta färdigkokta, linser går dock utmärkt att använda - röda tar ca 30 minuter.
Kryddpasta
1 stor gul lök
4- 5 cm ingefära
1 msk sambal oelek
3 vitlöksklyftor
Gryta
1 msk gul curry, madras curry brukar jag använda
1-2 tsk kanel, eller 1 kanelstång
1-2 burkar tomater, hela eller krossade. Beror på om du serverar med ris eller bara gryta
1 dl röda linser
andra grönsaker, se inledning
buljongpulver/tärning (använd alltid ekologisk - så slipper du glutamat)
citron
socker
färsk koriander
vatten
Pasta:
Skala och dela lök, vitlök och ingefära. Mixa detta tillsammans med sambal till en tjock och tårframkallande massa.
Gryta:
Fräs kryddpastan i rikligt med olja och låt även curryn fräsa med i någon minut. Häll sedan i tomater, kanel och även någon dl vatten. Om du vill ha röda linser häll i nu, linser är även bra för att "reda" grytan något, den bli lite tjockare. Buljongen kan även läggas i nu 1 tärning eller motsvarande. Om du vill ha potatis så lägg i nu, de tar ett tag att koka. Låt sedan puttra på lägsta värmen i 3o minuter. Lägg sedan i ex. blomkål och broccoli.
Smaka av med citron, socker, salt och peppar. Ta i mer chili om du vill ha styrka eller mer curry om du så vill. Strö över hackad koriander
Servera med basmatiris, chutney, picklad lime, yoghurt och papadums*. Funkar även med bara lite yoghurt och naanbröd.
*Papadums är ett indiskt bröd gjort på linsmjöl. Väldigt gott och krispigt. Man brukar rekommenderas att fritera det men jag grillar det på brödrosten, på den där "grillfunktionen" som finns, där man grillar ovanpå rosten.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)