måndag 1 november 2010

Snabbakat bröd


Surdegsbröd ena dagen och bikarbonatsbröd den andra, 1½ dygns jäsning eller 1½ timmar från mjölpåsen till tallriken. Ibland vill man bara ha något snabbt och enkelt (typ hela tiden för närvarande) för att slippa bli utelämnad till närbutikens skrala utbud, då är bikarbonatsbröd det du behöver.
Två limpor

300gram vetemjöl
100gram rågmjöl
150gram dinkel
50 gram havregryn
200 gram rågkross
knappt 1 msk fänkål
knappt 1 msk kummin
2 msk linfrö
1 msk salt
1 rågad msk bikarbonat
1 dl brödsirap
1 ½ dl lingonsylt
1 liter filmjölk

Mortla kryddor och linfrö. Blanda sedan alla torra ingredienser med det mortlade och häll sedan i sirap och sylt. Blanda till sist filmjölk och häll sedan i två smörjda avlånga brödformar. Ställ in i ugnen på 170 grader och grädda i ca 1 timme. Brödet ska vara helt torrt när du känner med en sticka. Brödet håller sig i upp till två dagar, så det bästa är att frysa in och ta ut efter hand.

4 kommentarer:

 1. hear you sister, bikarbonatsbröd är räddningen!

  SvaraRadera
 2. Oj, det här är en favorit, speciellt med lingonsylt i degen! Jag brukar göra min deg i muffinsplåt och frysa in och om jag gör en limpa så skär jag den i bitar innan jag fryser in den. Så ledsamt med gott bröd som en inte hinner äta upp ju.

  SvaraRadera
 3. Vi gillar verkligen recept på bikarbonatbröd, ja alla bröd som inte kräver någon jäsning faktiskt. Blir lika glada varje gång vi hittar ett nytt recept, även denna gången.

  SvaraRadera
 4. C-Halleluja!
  P-Smart!
  H&A-Skönt att kunna sprida lite glädje =)

  SvaraRadera