onsdag 17 november 2010

Hippiegryta - "Torsk på bönor"



Mycket bönor på bloggen nu..borde kanske byta namn. Men bönor passar så bra i olika typer av grytor och grytor är ju just höst- och vintermat. Sedan är jag inte speciellt förtjust i neutrala bönor i sallader osv; jag diggar dem mer i grytor, röror eller groddade.
Det här receptet är en gammal favorit.

1 gul lök, hackad (röd funkar också)
1 - 2 paprika (eko!)*, i bitar
3 klyftor vitlök, skivade
2 dl bönor**, blötlagda över natten
2 små palsternackor, skurna i mindre bitar
1 liten bit rotselleri, skurna i mindre bitar
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
1 chili
1 dl rött vin
1 burk ekologiska krossade tomater***
2 dl vatten
3 st lagerblad
1 st tärning grönsaksbuljong
salt & peppar
1-2 tsk socker

fet yoghurt
fetaost
persilja

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Hacka och skiva grönsaker och lök. Blanda sedan alla ingredienser i en lergryta eller annan ugnsfast form. Rör runt lite så att allt blandas. Ställ in i ugnen ca 2 timmar. Ta ut och smaka av med salt, peppar och socker. Ev kan den behöva lite längre tid. Servera med hackad persilja och smula över generöst med fetaost. Även lite yoghurt är gott till.

* Paprika besprutas väldigt mycket, så jag köper det sällan av den anledningen. Om jag köper letar jag efter eko.
** Man kan välja olika sorters bönor, tänk bara på att de ska var ungefär samma storlek, så att de blir färdig samtidigt.
*** Jag använder sällan krossade tomater men till denna rätt passar krossade bättre än hela tycker jag.

2 kommentarer:

  1. jag är på samma spår när det gäller bönorna - tycker de är goda i gryta än neutrala i sallad. innan tyckte jag att bönor var the breed of the devil (tror det hade att göra med konsistensen, typ) men nu är jag bönfrälst. hallelulja.

    SvaraRadera
  2. Älskar bönor!! Är ju så gott och känns så nyttigt och blir så härligt mätt. Men tyvärr gillar inte min sambo det lika mycket så blir inte så mycket av det. Men i veckan ska jag nog göra en linssoppa. Det var längesen.

    SvaraRadera