måndag 22 november 2010

Bibimbap eller Bi Bim Bap


För ett tag sedan var vi på middag hos några vänner och fick den underbart goda rätten bibimbap. Det är en koreanska favorit, som jag konstigt nog åt för första gången i Prag förra sommaren. I Malmö har vi ingen koreansk restaurang så jag passar på att äta det när jag besöker tex. Berlin eller så lagar jag det hemma som igår.
Egentligen finns alla ingredienser att få tag på i din vanliga mataffär, utom då den koreanska chilipastan; godjuchang, som är en nödvändighet för denna rätt. Den hittar du i asiatiska butiker.

Om man ska göra sin egen kimchi (syrade kål) till sin bibimbap gäller det att börja i tid. Så i tisdags började jag att lägga kålen i saltat vatten, med en tyngd på. Sedan fick den stå i rumstemperatur tills dagen efter. Då blandade jag alla ingredienser nämnda nedan till en dressing som sedan hälldes på den väl sköljda kålen. Kålen stod sedan framme i rumstemperatur ett dygn till, sedan åkte den in i kylen tills i söndags kväll. Viktigt såklart är att man lägger kålen i en ren burk så det inte bildas mögel. Jag är nöjd med resultatet men kände absolut att den hade kunnat stå till sig några dagar till.

Bipimbap kan serveras på två olika sätt. Man kan få den rykande het tillagad i ett slags lerkärl med uppmaningen att röra, röra! tills det har svalnat. Så att riset inte bränner fast. På detta sätt har jag ätit den på restaurang. Eller så serverar man som vi. I en uppvärmd* skål med varmt ris, kött, rumstempererade marinerade grönsaker (namuler) och stekt ägg till.

Min bibimbap serverades med ris, marinerad sojakött (entrecote funkar om man inte bjuder en vegetarian eller två), marinerade grönsaker i form av gurka, egengroddade mungbönor, spenat, kimchi, svamp, stekt ägg och godjuchang. Man servera det vackert med riset i mitten, de olika tillbehören på sidorna och med ägg på toppen. Sen blandar man runt alla ingredienser med chilipastan. Då är det inte så vackert längre men riktigt gott!
Ägget är stekt i olja ordentligt på ena sidan och riset ska vara rundkornigt, alltså typ grötris eller sushiris. Vi använde, säkert helt oortodoxt, ett risottoris och resultatet blev bra.

Om jag ska beskriva alla namuler kommer det ta hela natten. Men om man ska generalisera något kan man säga att de flesta innehåller sesamolja, vitlök, japansk soja, chili, socker och salt. På denna sida kan du hitta mycket om koreansk matlagning och även om bibimbap.

Hoppas ni inte blir avskräckta av den långa texten utan tar er tid att laga denna underbara rätt. Speciellt svårt är det inte och de flesta ingredienser hittar du i din vanliga livsmedelsaffär.

Kimchi

500 g kinakål
1 msk salt
4 dl vatten

½ msk salt
1 msk chiliflingor (gärna koreanska, men vanliga går bra)
½ msk finhackad färsk ingefära
1 liten klyfta vitlök, finhackad/riven
1 msk fisksås
1 tsk socker

*Uppvärmda skålar är inget måste men jag ställer ofta in skålar och tallrikar på eftervärmen när ugnen varit på för att maten ska hållas varm längre efter man lagt upp. Särskilt bra när man ska foto såklart och när man ska äta fisk, som svalnar ganska fort.

5 kommentarer:

 1. heey!

  jag har aldrig provat bibimbap men jag borde, det låter ju alldeles fantastiskt gott!

  hoppas du får en fin helg!

  SvaraRadera
 2. Inte heller jag har provat, men jag blir sugen på att göra det. Tack för inspiration vetja! :-)

  SvaraRadera
 3. Åh, så mumsigt! Detta måste jag testa!

  SvaraRadera
 4. Let´s bipimbap allihopa! Jag är redan sugen på att laga det igen.

  SvaraRadera
 5. Shit va nice de ser ut!
  Nu väntar jag på en uppdatering! ;)

  SvaraRadera