lördag 13 november 2010

Havtornstårta....och havtornsdöden


På hela detta område växte det havtorn innan

Först och främst måste jag säga något om Malmös stads "hantering" när de fullkomligt plöjde ner alla havtornsburkar ute vid bron för ett par veckor sedan...eller rättare sagt kanske inte säga något alls.

Havtorns finns ju numer i var och varannan frysdisk så om någon har plöjt ner dina favoritbuskar, misströsta ej. Här kommen en smaskig höstlig raw-tårta.

Pajbotten
4 dl nötter, ex mandel och hasselnöt
6-7 dadlar
½ dl krossad rå kakao (inget måste)

Fyllning
4 dl cashewnötter
½ dl råjuice av havtorn*
1 lime, pressad juice
2-3 msk kokosolja**
1 msk agavesirap/honung
vatten

hallon/jordgubbar
dadlar


Börja med fyllningen. Mixa cashew till ett mjöl och häll sedan i havtorn, limesaft, kokosolja, agave och fortsätt mixa. Tillsätt vatten till fyllningen når en bra konsistens, den får inte vara för lös men inte heller för tjock, kokosoljan gör att massan stelnar något i kylen. Smaka av, den ska vara lite sötsyrlig. Lägg fyllningen i en bunke så länge och mixa nötter till pajbotten och häll sedan i dadlar och rå kakao. Tillsätt lite vatten för att smeten ska bli gå ihop. Tryck sedan ut i en pajform med avtagbara kanter och lägg därefter i fyllningen. Låt stå i ca 2 timmar. Servera med en sås som du mixar av bär och dadlar.*Med råjuice menar jag mixad och silad havtorn. Havtorn har en kärna i sig som man helst vill bli av med.
**Kokosoljan gör som sagt att fyllningen stelnar och om man inte har det hemma så vet jag inte riktigt vad man kan använda.

6 kommentarer:

 1. jag åt en dessert förra veckan som så tjusigt kallades "variant på havtorn". gott var det, speciellt sorbetglassen. hittar man kokosolja lite var som helst?

  SvaraRadera
 2. Låter jättegott. Går det inte med kokosfett tror du?
  Den där havtorsdöden får man hoppas inte är för evigt. Vid Kalmarsund gör de regelbundet en björbärsdöd med några års mellanrum. Alltså kommer björnbärssnåren tillbaka. Så vi får hoppas att havtornen gör det samma.

  SvaraRadera
 3. C-kokosolja finns i vanliga butiker men ofta bara Voltairs för 100 kr..vilken känns lite dyrt. Jag hittade på en eko-butik för typ 40 spänn. Min kompis gjorde havtornssorbet förra året, grymt gott!
  R-man kan säkerligen använda kokosfett, kokosolja är däremot (om den är vigrin) nyttigare, ej rafinerad som kokosfettet är. Men det blir säkert lika gott =). Och tack, du gav mig lite hopp!

  SvaraRadera
 4. Kung Markatta har en finfinkokosolja: http://www.kungmarkatta.se/product.asp?pid=284 (om man gillar det).

  Jag har fortfarande höstens havtornsskörd kvar i frysen. Nu blir jag sugen på havtornstårta! :-)

  SvaraRadera
 5. Det låter gott!

  Vi har planterat egna havtornsbuskar, men någon särskild skörd kan vi inte tala om direkt. Vintrarna i norrlands inland har gått hårt åt på småplantorna.

  SvaraRadera
 6. Är alla buskar borta? Jag blir så ledsen.
  /T

  SvaraRadera