lördag 6 november 2010

Bönchili med choklad


Inspirationen är inte på topp dessa dagar så det serveras mest snabba favoriter här hemma. Ibland hittar man dock recept som man bara känner wow inför och vill testa med en gång. Visst är det lycka när resultatet blir precis som man hoppats eller kanske tom ännu bättre. Receptet kommer från denna blogg med många schyssta recept och fina bilder därtill. Perfekt för de som inte är superhooked på bönor, men vill bli det och/eller för de som ska bjuda hem veganer och känner sig lite oroliga sådär.

Chili
300 g svarta bönor (torkade blötlagda över natten)
2 gula lökar

2 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk malen koriander
3 stjärnanis
1 tsk socker
1 torkad chilifrukt
1 burk hela tomater + 1 burk vatten
½ dl rött vin
buljong

2-3 tsk salt
ca 25 g mörk choklad

Majsbröd
2 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
3 dl kokande vatten
1 ägg
1 tsk salt

Salsa
2-3 tomater, skållade och hackade
1 schalottenlök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 liten näve koriander, hackad
mango, efter behag
torkad chili

Chili:
Blötlägg bönorna över natten. Tillagas i en ungsfast gryta eller lergryta
Sätt ugnen på 170 grader
Hacka lök och finhacka vitlök. Fräs i olja i en panna.
Mortla stjärnanis och torkade chilifrukt med socker och häll ner i grytan. Tillsätt koriander och spiskummin. Låt fräsa några minuter, så att löken blir lite genomskinlig. Om du nu har en lergryta som jag så häll i bönor, tomater, vatten, vin, lite buljong och lökblandningen i den (annars häller du bara i alla ingredienser i grytan du stekte löken i). Låt gå i ugnen ca 2 timmar. Ta sedan ut och smaka av med salt och choklad och ev lite färsk hackad chili om du så vill. Ställ in i ugnen i 20 minuter till. Bönorna ska nu vara helt genomkokta. Gör under tiden majsbröd och salsa.

Majsbröd:
Koka upp vatten. Blanda salt och mjöl i en bunke och slå på det kokande vattnet och rör runt ordentligt. Knäck i ägget och blanda.
Hetta upp en stekpanna på spisen med olja och ta upp en bit majsdegen och lägg på ett mjölat underlag. Sikta lite mjöl på majsdegen och tryck ut den till en rund kaka. För över kakan till tekpannan med en stkspade och stek 2-3 minuter totalt på varje sida. Pensla med majsolja efter första vändningen och sedan en gång till på andra sidan. Jag vände dem ett par gånger för att vara sker på att de inte skulle brännas. När de börjar resa sig är de klara.

Salsa:
Blanda tomater, mango, vitlök och lök i en skål. Smaka av med chili, koriander och salt.

Servera gryta med avokado, salsa, majsbröd och lite yoghurt.

7 kommentarer:

  1. det där med choklad i matlagning - jag är den sista människan på jorden som fortfarande inte har provat. shame on me. det låter ju sjukt gott, och chili är ju en klar favorit i vårt hushåll.

    tack för bidraget till tävlingen, förresten! jag är inte heller speciellt förtjust i bloggtävlingar av alla dess slag (sämst tycker jag om "länka till din tävling i bloggen för dubbel vinstchans blabla") men, well, denna gången är det för en god sak. kul att du är med! (och avokadosoppan låter ljuvlig, för övrigt).

    SvaraRadera
  2. vad använde förresten du för choklad när du lagade chilin? någon fancy schmancy? lindt?

    SvaraRadera
  3. Choklad är gott på all sätt och vis. När jag använder choklad i maten blir det någon billig random (typ änglamarks eller anton bergs fairtrade). Tycker inte att man ska hacka ner en kaka för 60-70 spänn i en gryta, så bara grabba någon i snabbköpet!

    SvaraRadera
  4. Snyggaste jag sett på länge och säkert vrålgott:)

    SvaraRadera
  5. Ibland blir man bara så sugen på chili och bönor! :-) Spännande med choklad i!

    SvaraRadera
  6. Vissa saker låter så knasigt i mina öron att jag inte kommer kunna låta bli att prova. Det här hör helt klart dit! :-P

    SvaraRadera
  7. C- riktigt gött faktiskt!
    A- chokladsmaken höjde rätten en nivå.
    T-Prova!

    SvaraRadera