torsdag 29 juli 2010

Ihopsvängd mezzetallrik


I helgen var min familj på besök och jag fick en påse hemodlade grönsaker, vilken lyx! Rödbetorna var helt underbara. Persilja, morot och lök fanns också i påsen. Bulgur och citron fanns i skafferiet så varför inte svänga ihop en Tabbouleh, rosta rödbetorna och servera med tzatsiki, mojosås, oliver och sallad.

Tabbouleh

1 dl bulgur
1-2 dl persilja( löst packad), hackad
4 tomater, hackade ganska fint
1 bit gurka, tärnad
½ gul lök, finhackad
mynta, torkad eller färsk
1 citron
kanel
olivolja

Koka upp vatten och häll på bulguren och låt stå tills du hackat alla ingredienser. Blanda sedan persilja, mynta (jag använde ca 2 tsk torkad), tomater, gurka, lök med bulguren och låt bulguren svälla i ca 1 timme. Om du har tid behöver du inte förkoka bulguren, låt istället tabboulehn vila lite längre tid. När bulgurkornen känns mjuka blanda i kanel, citronsaft, salt, peppar och olja.
Detta blev en ganska matig tabbouleh, originalet görs med mer persilja och mindre bulgur.

Mojosås

2 röda paprika, rostade
½ burk hela konserverade tomater
1 klyfta vitlök
1 msk torkad oregano
½-1 msk vinäger, förslagsvis vitvins
spiskummin
olja
honung
(vatten)

Ta upp tomaterna ur spadet. Mixa alla ingredienser. Smaka av med spiskummin, salt, peppar, honung och olja. Späd med vatten om du vill.
Passar mycket bra till grillat och saltkokta potatisar à la Kanarieöarna. Finns många varianter av mojosås, ofta görs de med mandel eller bröd som bas och mycket olja.

2 kommentarer:

  1. Ser så gott ut! Vi har också ätit rödbetor i mass. Mums! /Syster Yster

    SvaraRadera
  2. Ja, det var gott och visst blev det en fin bild med alla härliga färger!

    SvaraRadera