söndag 10 juli 2011

Amerikanska plättarHej igen!

Dessa amerikanska pannkakor fick vi till frukost på midsommarhelgen. Vi tillbringade helgen i Haväng nära Kivik med några vänner och vi turades om att ansvara för frukost och på söndagen serverades dessa fluffiga saker. Och just fluffet är absolut det viktigaste med dessa pannkakor, poängterade vår vän ett flertal gånger. Vitan vispas separat till en maräng innan den blandas med resten av ingredienserna. Jag har ändrat lite i receptet och bytt ut hälften av vetemjölet till bovetemjöl och istället för komjölk användes havremjölk. Plättarna blir lite tyngre och inte fullt så fluffiga men goda ändå och min mage gillar gladare!

3 ägg
2 dl vetemjöl (eller hälften bovetemjöl)
1 1/2 dl mjölk (ko eller havre)
1 rågad tesked bakpulver
1 tsk vaniljsocker ( eller vaniljpulver)
en nypa salt
socker
smör

Separera vitor och gulor i varsin skål. Tillsätt mjöl, mjölk, bakpulver, vaniljsocker i skålen med gulorna och rör till en tjock smet.

Vispa äggvitorna med någon matsked socker tills du kan göra hålla-över-huvudet-tricket. Vänd sedan ner skummet i den andra smeten. Viktigt att vända och inte vispa ner, så att fluffet behålls. Hätta upp en panna till medelvärme och stek i smör. När man kan se bubblor i plätten är det dags att vända.

Servera med lönnsirap, kokossocker, frukt och bär.

1 kommentar:

  1. Vad roligt att du är tillbaka! Pannkakor till frukost är ju en sån lyx. Perfekt nu när jag har semester. ;)

    SvaraRadera