söndag 17 juli 2011

Baba Ganoush


Aurberginen på bilden har egentligen inget med röran att göra, utan är ett gammalt foto

Ett perfekt tillbehör till så väl grill som sallad, på buffén eller som meze, och helt gjord utan laktosprodukter.

1-2 aubergine
1 -2 msk tahini
citronsaft
olivolja
vitlök, riven/pressad
salt
peppar
(paprikapulver)

Dela auberginen på längden och lägg med snittytan nedåt, picka med kniv och kör i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. När auberginen känns helt mjuk och håller på att kollapsa är den färdig. Låt svalna i 30-60 minuter och gröp sedan ut innanmätet och lägg i en skål. Du kan antingen mixa röran eller röra den med en gaffel. Blanda/mixa auberginen med tahini, citronsaft, lite olivolja och vitlök - efter egen smak. Var försiktigt med tahinin bara; den kan ta över! Smaka av med salt, peppar och ev lite paprikapulver. Färsk persilja eller koriander kan också passa i om du råkar ha det hemma.

Här hittar du en annan typ aubergineröra, med majonäs istället för olja och tahini.

5 kommentarer:

 1. Jag älskar baba ganoush!
  Förutom att det har världens coolaste namn är det ju så sjukt gott. Tidigare när jag har försökt laga det själv har jag haft problem med att få till den rökiga smaken. Hur blev din?

  SvaraRadera
 2. Ja, när man får den ute så har den ofta en rökigt ton...antar att man kan få det genom att ha ett riktigt rökigt paprikapulver. Får leta efter ett rökigt pulver och köra loss i köket :-)

  SvaraRadera
 3. Om man har möjligheten att grilla auberginen med riktig eld så får man den rökiga smaken, finns även ett sätt att göra det på plattan på spisen men blir dock mycket rök inomhus :)

  SvaraRadera
 4. Men åh, jag älskar ju baba ganoush! Fast jag har aldrig lyckats göra någon sådär jättegod, så jag får spara ditt recept och göra det igen.

  Gjorde förresten din chokladchili här om dagen - den är ju LJUVLIG!

  SvaraRadera
 5. Sanaz- Har oxå hört att man kan grilla på gaslågan..men har inte riktigt vågat :-)
  Charlotta - Testa igen. Och visst är chilin fantastisk!

  SvaraRadera