tisdag 21 december 2010

Saffransglögg med havtorn



Kanske är det så att ni inte har fått nog av glögg ännu?! Skulle vilja säga att denna dryck passar bra att servera på ex nyår eller varför inte en kylig januarikväll.

Vill även passa på att önska alla en God Jul och Gott Nytt År!

Även detta recept kommer från Allt om Mat....förrförra numret såklart, precis enligt min tes i förra inlägget. Min förkärlek till havtorn har manifesterats här innan och saffran tillhör en av mina favoritkryddor. Måste säga att jag är glad att priset på saffran ligger närmare 20 kronor nu än runt 40 kronor som tidigare i höstas. Prissänkningen beror så vitt jag vet på att tillgången är bättre nu och har inte med böndernas lön att göra, så förhoppningsvis har odlaren inte fått det sämre pga prissänkningen.

Denna glögg ska stå ett dygn i kylen, så börja i tid. Vi hade vänner över på glöggmingel igår kväll och glöggen blev uppskattad!

1 liter apelsinjuice*
100 gram havtorn
1 pkt saffran
2 apelsiner, i skivor
10 cm ingefära, i skivor
1-2 dl råsocker
1 pkt saffran
2 kanelstänger

vodka, efter smak och behag (tillsätts dagen efter)

Häll juice och havtorn i en kastrull och låt sjuda i 5 minuter. Sila sedan bort havtornen (spara om du vill till garnering) och häll sedan tillbaks juicen i kastrullen. Lägg i resten av ingredienserna och sjud försiktigt under lock i 5 minuter. Glöggen ska aldrig koka! Låt glöggen svalna och ställ sedan in i kylen. I receptet står det att man ska sila av innan man ställer in i kylen men detta gjorde inte jag. Vill att glöggen ska få så mycket smak som möjligt.
Vid servering sila glöggen och värm därefter på med så mycket vodka som du tycker är lämpligt eller strunta i det och servera den alkoholfri.

Jag serverade glöggen till skivade rödbetor med getostcreme, ost -och aprikossnittar, rostade juliga kikärtor, pepparkakor och blåmögelost, tryfflar, mandel och granatäppelkärnor. Och jag tycker att alla smaker harmoniserade ganska fint.

* I receptet står färskpressad apelsinjuice, men jag använde juice från koncentrat. För mig är det lite av ett slöseri att använda nypressad juice till en dryck som inte ska avnjutas med en gång.

söndag 19 december 2010

Två gånger dumpling och tre gånger grönt



När inspirationen tryter dag efter dag och alla foton bli mörka och tråkiga är det väldigt skönt när månadens mattidning landar på hallmattan. Jag prenumererarElle Mat&Vin och ibland tar jag även något erbjudande på Allt om Mat. Allt om mat är en varannan tidning, varannan gång hittar jag receptet jag vill prova, varannan gång är det nära att jag slänger tidningen i papperskorgen med en gång. Numret som kom senast med ett reportage om dumpling och goyzas fick mig med ens att bli sugen på att laga några små knyten.

Jag snodde helt rakt av recepten på ångkokta svampdumplings och räkgoyzas. Och även tillbehören snodde jag om inte helt och hållet.
Smakerna ingefära, soja, sesamolja och gochujang känns igen från Bibimbap.
Våra favoriter blev räkgoyzas, de hade mer smak och var härligt krispiga på ytan. Samtidigt bryter den mildare svampdumlingen av från alla heta smaker.

Knyten med tillbehör för 2-3 personer
40 wotonplattor, tinade

Svampfyllning
100 gram vitkål, ganska fint hackad
100 gram shiitake
1 ägg
2 tsk ingefära, riven
salt

Räkfyllning
100 gram vitkål, fint hackad
2 charlottenlök, finhackad
1 ägg
30 skalade räkor, hackade
2 tsk ingefära, riven
1 msk japansk soja
1 tsk gochujang

I båda fyllningarna fräser du vitkål och svamp eller vitkål och lök i olja ca 5 minuter. Knäck sedan i ägget och rör runt. Sedan tar du fyllningen från plattan och blandar i resten av ingredienserna Som alltid var försiktig med soja och salt så att du inte får för mycket, bättre då att smaka av först.

Blanda under tiden dippsåsen av japanska soja, honung, hackad chili, riven ingefära och lite rostade sesamfrö.

Gör en kålsallad med fint strimlad kål, koriander, soja, sesamolja, socker. Skiva gurka tunt och blanda med sesamolja, risvinäger, chili, salt och socker.

Vik sedan knyten enligt bilden. Doppa fingrarna i kallt vatten och fukta degkanterna. Försök se till att så lite luft som möjligt finns inne i dumlingen och knip ihop kanterna ordentligt så att fyllningen inte trillar ut. Svampknytena viks ihop som sista knytet och ångkokas sedan i ånginsats i en kastrull eller släpps i kokande vatten och sjuds till de flyter upp till ytan. Goyzan knips bara ihop som nummer tre på bilden och steks på ena sidan i 1-2 minuter tills de får en krispig yta. Vänd sedan på knytena och häll på någon dl vatten och låt koka några minuter.
Servera knytena med dippsås, kålsallad, gurka och kokta edamebönor.

söndag 12 december 2010

Glöggsnacks?


Mycket julgodis där ute nu. Här kommer ett snabbt tips på vad ni kan bjuda de som inte äter socker och/eller mjöl på. Eller bjud vem som helst. Fett gott!

1 dl parmesanost, riven
1 näve valnötter, finhackade
en skvätt olivolja
rosmarin
(salt)

Sätt ugnen på 170 grader (varmluft). Blanda alla ingredienser, använd som mkt olivolja att ostnöthacket sammanfogas. Forma små bollar som du sedan plattar ut på ett bakplåtspapper på en plåt. Bollarna kommer att flyta ut. Grädda flarnen i 5-10 minuter. Låt svalna.

onsdag 8 december 2010

Vinbladsdolmar med fikon och getost

Hej, här är jag igen!
I helgen var vi på orientalisk fest. Baba ganoush och baklava åts sittande på kuddar på golvet medan grannen rökte vattenpipa. Riktigt mysigt fest och så mycket god mat! Gästerna hade ombetts att ta med en rätt som för dem representerade orienten (med allt som kan rymmas i den definitionen) och alla hade verkligen tagit uppgiften på allvar. Hoummus, saffransris, tabbouleh, pickels, börek med spenat och fetaost, örtgryta, falaffel, dolmar fylld med ris, tomat- och auberginegryta (min favorit!), musslor, mannagrynskaka plockades fram. Tyvärr glömde vi att fota maten, men våra vinbladsdolmar med getost, valnötter och fikon fastnade på bild innan vi stack till festen.



Dessa dolmar ska varken kokas eller gräddas i ugnen så det är egentligen bara att montera dem. Vinblad hittade jag på Willys här i Malmö och jag tror att de flesta affärer har det i sitt sortiment nu för tiden. Kom ihåg att skölja bladen ordentligt innan du använder dem, de har en lite konserverad smak som man gärna vill bli av med. Och lägg gärna fikonen i blöt innan du använder dem.

25 vinblad
100 gram chévre
100 gram valnötter
150 gram fikon
1 dl kokta röda linser (okokt mått)
½ röd lök, finhackad
persilja, hackad (efter smak)

Koka upp linserna, koka någon minut och dra sedan kastrullen från sidan och låt stå i 10 minuter. Häll av linserna i en sil och låt svalna något. Hacka under tiden fikon, nötter och lök. Blanda sedan alla ingredienser. Salta ev lite. Ta sedan vinblad och lägg på en liten klick fyllning och rulla ihop genom att vika in sidorna. Detta är lite pilligt då bladen är lite sköra men efter några dolmar är du expert!