måndag 22 november 2010

Bibimbap eller Bi Bim Bap


För ett tag sedan var vi på middag hos några vänner och fick den underbart goda rätten bibimbap. Det är en koreanska favorit, som jag konstigt nog åt för första gången i Prag förra sommaren. I Malmö har vi ingen koreansk restaurang så jag passar på att äta det när jag besöker tex. Berlin eller så lagar jag det hemma som igår.
Egentligen finns alla ingredienser att få tag på i din vanliga mataffär, utom då den koreanska chilipastan; godjuchang, som är en nödvändighet för denna rätt. Den hittar du i asiatiska butiker.

Om man ska göra sin egen kimchi (syrade kål) till sin bibimbap gäller det att börja i tid. Så i tisdags började jag att lägga kålen i saltat vatten, med en tyngd på. Sedan fick den stå i rumstemperatur tills dagen efter. Då blandade jag alla ingredienser nämnda nedan till en dressing som sedan hälldes på den väl sköljda kålen. Kålen stod sedan framme i rumstemperatur ett dygn till, sedan åkte den in i kylen tills i söndags kväll. Viktigt såklart är att man lägger kålen i en ren burk så det inte bildas mögel. Jag är nöjd med resultatet men kände absolut att den hade kunnat stå till sig några dagar till.

Bipimbap kan serveras på två olika sätt. Man kan få den rykande het tillagad i ett slags lerkärl med uppmaningen att röra, röra! tills det har svalnat. Så att riset inte bränner fast. På detta sätt har jag ätit den på restaurang. Eller så serverar man som vi. I en uppvärmd* skål med varmt ris, kött, rumstempererade marinerade grönsaker (namuler) och stekt ägg till.

Min bibimbap serverades med ris, marinerad sojakött (entrecote funkar om man inte bjuder en vegetarian eller två), marinerade grönsaker i form av gurka, egengroddade mungbönor, spenat, kimchi, svamp, stekt ägg och godjuchang. Man servera det vackert med riset i mitten, de olika tillbehören på sidorna och med ägg på toppen. Sen blandar man runt alla ingredienser med chilipastan. Då är det inte så vackert längre men riktigt gott!
Ägget är stekt i olja ordentligt på ena sidan och riset ska vara rundkornigt, alltså typ grötris eller sushiris. Vi använde, säkert helt oortodoxt, ett risottoris och resultatet blev bra.

Om jag ska beskriva alla namuler kommer det ta hela natten. Men om man ska generalisera något kan man säga att de flesta innehåller sesamolja, vitlök, japansk soja, chili, socker och salt. På denna sida kan du hitta mycket om koreansk matlagning och även om bibimbap.

Hoppas ni inte blir avskräckta av den långa texten utan tar er tid att laga denna underbara rätt. Speciellt svårt är det inte och de flesta ingredienser hittar du i din vanliga livsmedelsaffär.

Kimchi

500 g kinakål
1 msk salt
4 dl vatten

½ msk salt
1 msk chiliflingor (gärna koreanska, men vanliga går bra)
½ msk finhackad färsk ingefära
1 liten klyfta vitlök, finhackad/riven
1 msk fisksås
1 tsk socker

*Uppvärmda skålar är inget måste men jag ställer ofta in skålar och tallrikar på eftervärmen när ugnen varit på för att maten ska hållas varm längre efter man lagt upp. Särskilt bra när man ska foto såklart och när man ska äta fisk, som svalnar ganska fort.

onsdag 17 november 2010

Hippiegryta - "Torsk på bönor"



Mycket bönor på bloggen nu..borde kanske byta namn. Men bönor passar så bra i olika typer av grytor och grytor är ju just höst- och vintermat. Sedan är jag inte speciellt förtjust i neutrala bönor i sallader osv; jag diggar dem mer i grytor, röror eller groddade.
Det här receptet är en gammal favorit.

1 gul lök, hackad (röd funkar också)
1 - 2 paprika (eko!)*, i bitar
3 klyftor vitlök, skivade
2 dl bönor**, blötlagda över natten
2 små palsternackor, skurna i mindre bitar
1 liten bit rotselleri, skurna i mindre bitar
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
1 chili
1 dl rött vin
1 burk ekologiska krossade tomater***
2 dl vatten
3 st lagerblad
1 st tärning grönsaksbuljong
salt & peppar
1-2 tsk socker

fet yoghurt
fetaost
persilja

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Hacka och skiva grönsaker och lök. Blanda sedan alla ingredienser i en lergryta eller annan ugnsfast form. Rör runt lite så att allt blandas. Ställ in i ugnen ca 2 timmar. Ta ut och smaka av med salt, peppar och socker. Ev kan den behöva lite längre tid. Servera med hackad persilja och smula över generöst med fetaost. Även lite yoghurt är gott till.

* Paprika besprutas väldigt mycket, så jag köper det sällan av den anledningen. Om jag köper letar jag efter eko.
** Man kan välja olika sorters bönor, tänk bara på att de ska var ungefär samma storlek, så att de blir färdig samtidigt.
*** Jag använder sällan krossade tomater men till denna rätt passar krossade bättre än hela tycker jag.

lördag 13 november 2010

Havtornstårta....och havtornsdöden


På hela detta område växte det havtorn innan

Först och främst måste jag säga något om Malmös stads "hantering" när de fullkomligt plöjde ner alla havtornsburkar ute vid bron för ett par veckor sedan...eller rättare sagt kanske inte säga något alls.

Havtorns finns ju numer i var och varannan frysdisk så om någon har plöjt ner dina favoritbuskar, misströsta ej. Här kommen en smaskig höstlig raw-tårta.

Pajbotten
4 dl nötter, ex mandel och hasselnöt
6-7 dadlar
½ dl krossad rå kakao (inget måste)

Fyllning
4 dl cashewnötter
½ dl råjuice av havtorn*
1 lime, pressad juice
2-3 msk kokosolja**
1 msk agavesirap/honung
vatten

hallon/jordgubbar
dadlar


Börja med fyllningen. Mixa cashew till ett mjöl och häll sedan i havtorn, limesaft, kokosolja, agave och fortsätt mixa. Tillsätt vatten till fyllningen når en bra konsistens, den får inte vara för lös men inte heller för tjock, kokosoljan gör att massan stelnar något i kylen. Smaka av, den ska vara lite sötsyrlig. Lägg fyllningen i en bunke så länge och mixa nötter till pajbotten och häll sedan i dadlar och rå kakao. Tillsätt lite vatten för att smeten ska bli gå ihop. Tryck sedan ut i en pajform med avtagbara kanter och lägg därefter i fyllningen. Låt stå i ca 2 timmar. Servera med en sås som du mixar av bär och dadlar.



*Med råjuice menar jag mixad och silad havtorn. Havtorn har en kärna i sig som man helst vill bli av med.
**Kokosoljan gör som sagt att fyllningen stelnar och om man inte har det hemma så vet jag inte riktigt vad man kan använda.

onsdag 10 november 2010

Orientalisk bulgur med rödbetor



1 ½ dl bulgur, blötlagd 1-2 timmar

1-2 tsk sambal (eller annan chilipasta)
2 tsk kanel
1 liten näve gröna russin
3 torkade aprikoser, skivade
1 liten näve mandlar, skållade
1 tsk spiskummin
2 tsk gurkmeja
ca 1 msk olivolja
salt
peppar
vatten, lite i botten

rödbetor
persilja
fetaost

Sätt ugnen på 150 grader. Häll av vattnet från bulguren och bland alla ingredienser i en liten ugnsfast form. Smaka av; smakerna kommer bli mer utvecklade i ugnen men du kan få en hint om att du behöver mer salt eller chilipasta. Tänk på att det söta i den torkade frukten dämpar hetten från chilin något så var inte rädd för att blanda i lite extra.
Kör i ugnen ca 2o minuter. Kolla någon gång så att det inte bränner fast, häll i så fall på lite mer vatten.

Servera med rödbetor, fetaost och persilja

lördag 6 november 2010

Bönchili med choklad


Inspirationen är inte på topp dessa dagar så det serveras mest snabba favoriter här hemma. Ibland hittar man dock recept som man bara känner wow inför och vill testa med en gång. Visst är det lycka när resultatet blir precis som man hoppats eller kanske tom ännu bättre. Receptet kommer från denna blogg med många schyssta recept och fina bilder därtill. Perfekt för de som inte är superhooked på bönor, men vill bli det och/eller för de som ska bjuda hem veganer och känner sig lite oroliga sådär.

Chili
300 g svarta bönor (torkade blötlagda över natten)
2 gula lökar

2 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk malen koriander
3 stjärnanis
1 tsk socker
1 torkad chilifrukt
1 burk hela tomater + 1 burk vatten
½ dl rött vin
buljong

2-3 tsk salt
ca 25 g mörk choklad

Majsbröd
2 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
3 dl kokande vatten
1 ägg
1 tsk salt

Salsa
2-3 tomater, skållade och hackade
1 schalottenlök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 liten näve koriander, hackad
mango, efter behag
torkad chili

Chili:
Blötlägg bönorna över natten. Tillagas i en ungsfast gryta eller lergryta
Sätt ugnen på 170 grader
Hacka lök och finhacka vitlök. Fräs i olja i en panna.
Mortla stjärnanis och torkade chilifrukt med socker och häll ner i grytan. Tillsätt koriander och spiskummin. Låt fräsa några minuter, så att löken blir lite genomskinlig. Om du nu har en lergryta som jag så häll i bönor, tomater, vatten, vin, lite buljong och lökblandningen i den (annars häller du bara i alla ingredienser i grytan du stekte löken i). Låt gå i ugnen ca 2 timmar. Ta sedan ut och smaka av med salt och choklad och ev lite färsk hackad chili om du så vill. Ställ in i ugnen i 20 minuter till. Bönorna ska nu vara helt genomkokta. Gör under tiden majsbröd och salsa.

Majsbröd:
Koka upp vatten. Blanda salt och mjöl i en bunke och slå på det kokande vattnet och rör runt ordentligt. Knäck i ägget och blanda.
Hetta upp en stekpanna på spisen med olja och ta upp en bit majsdegen och lägg på ett mjölat underlag. Sikta lite mjöl på majsdegen och tryck ut den till en rund kaka. För över kakan till tekpannan med en stkspade och stek 2-3 minuter totalt på varje sida. Pensla med majsolja efter första vändningen och sedan en gång till på andra sidan. Jag vände dem ett par gånger för att vara sker på att de inte skulle brännas. När de börjar resa sig är de klara.

Salsa:
Blanda tomater, mango, vitlök och lök i en skål. Smaka av med chili, koriander och salt.

Servera gryta med avokado, salsa, majsbröd och lite yoghurt.

torsdag 4 november 2010

Kvällssnacks


Att rosta solroskärnor är ett perfekt sätt att pimpa detta goda frö och göra det lite mer intressant. Min favoritsmaksättning just nu är fänkålsfrö, chiliflingor, salt och yttepytte råsocker. Rosta solroskärnor i en het panna tillsammans med fänkålsfrö, chili och salt, rör runt lite så värmen fördelas. När fröna poppar lite börjar de bli färdiga. Ta då bort från plattan och tillsätt några korn socker. Sockret smälter lite och gör att smaksättningen fastnar bättre på något sätt.

måndag 1 november 2010

Snabbakat bröd


Surdegsbröd ena dagen och bikarbonatsbröd den andra, 1½ dygns jäsning eller 1½ timmar från mjölpåsen till tallriken. Ibland vill man bara ha något snabbt och enkelt (typ hela tiden för närvarande) för att slippa bli utelämnad till närbutikens skrala utbud, då är bikarbonatsbröd det du behöver.
Två limpor

300gram vetemjöl
100gram rågmjöl
150gram dinkel
50 gram havregryn
200 gram rågkross
knappt 1 msk fänkål
knappt 1 msk kummin
2 msk linfrö
1 msk salt
1 rågad msk bikarbonat
1 dl brödsirap
1 ½ dl lingonsylt
1 liter filmjölk

Mortla kryddor och linfrö. Blanda sedan alla torra ingredienser med det mortlade och häll sedan i sirap och sylt. Blanda till sist filmjölk och häll sedan i två smörjda avlånga brödformar. Ställ in i ugnen på 170 grader och grädda i ca 1 timme. Brödet ska vara helt torrt när du känner med en sticka. Brödet håller sig i upp till två dagar, så det bästa är att frysa in och ta ut efter hand.