torsdag 29 juli 2010

Smultrontårta


Sommar! Pajbotten är raw och läskigt god - hade lätt kunnat äta upp den i ett svep. Listan är mycket ungefärlig...jag kör mest på känsla. Passar väldigt fint med blåbär och smultron också.
Räcker till 2 pers

1 dl mandel
½ dl solrosfrö*
knappt 1 dl riven kokos
3 dadlar
honung
ett par korn salt

Mixa pajbotten och tryck ut på en tallrik. Servera med grädde och bär

*Funkar bra att använda enbart mandel och/eller någon annan nöt ex. valnötter. Jag använder dock en del solrösfrö pga att blir lite billigare. Krav/Fairtrade nötter och mandlar är ju ganska dyrt och detta är ett bra sätt att ändå ha råd med rättvisa och miljövänliga nötter. Börjar dock dyka upp en del nötter med ok pris tycker jag.

Ihopsvängd mezzetallrik


I helgen var min familj på besök och jag fick en påse hemodlade grönsaker, vilken lyx! Rödbetorna var helt underbara. Persilja, morot och lök fanns också i påsen. Bulgur och citron fanns i skafferiet så varför inte svänga ihop en Tabbouleh, rosta rödbetorna och servera med tzatsiki, mojosås, oliver och sallad.

Tabbouleh

1 dl bulgur
1-2 dl persilja( löst packad), hackad
4 tomater, hackade ganska fint
1 bit gurka, tärnad
½ gul lök, finhackad
mynta, torkad eller färsk
1 citron
kanel
olivolja

Koka upp vatten och häll på bulguren och låt stå tills du hackat alla ingredienser. Blanda sedan persilja, mynta (jag använde ca 2 tsk torkad), tomater, gurka, lök med bulguren och låt bulguren svälla i ca 1 timme. Om du har tid behöver du inte förkoka bulguren, låt istället tabboulehn vila lite längre tid. När bulgurkornen känns mjuka blanda i kanel, citronsaft, salt, peppar och olja.
Detta blev en ganska matig tabbouleh, originalet görs med mer persilja och mindre bulgur.

Mojosås

2 röda paprika, rostade
½ burk hela konserverade tomater
1 klyfta vitlök
1 msk torkad oregano
½-1 msk vinäger, förslagsvis vitvins
spiskummin
olja
honung
(vatten)

Ta upp tomaterna ur spadet. Mixa alla ingredienser. Smaka av med spiskummin, salt, peppar, honung och olja. Späd med vatten om du vill.
Passar mycket bra till grillat och saltkokta potatisar à la Kanarieöarna. Finns många varianter av mojosås, ofta görs de med mandel eller bröd som bas och mycket olja.

måndag 26 juli 2010

Rostad soppa


Totalt inspirationslös hittade jag på denna soppa. Tänkte att med paprika och fänkål kan man nog göra något gott. Att man sen fick äta den ur vackra Beråskålar i blåbärs- och smultronrika Virserum gjorde ju inte saken sämre. Räcker till 3-4 pers eller 6 pers som förrätt

2 paprikor
1 fänkålsstånd
1 burk hela konserverade tomater
1 - 2 gul lök
olja
honung
vitlök
valfri örtkrydda

Sätt ugnen på 250 grader grill, dela paprikorna i bitar, lägg på en bakpappersförsedd plåt med skinnsidan uppåt. Ska grillas till skalet blir svart, det tar ca 15 minuter. Dela under tiden fänkålen och lök i mindre delar och koka några minuter i vatten. Ta ut paprikan och kör sedan in sedan den kokta (behöver inte vara helt genomkokt) fänkålen och löken med olja, honung, salt och peppar i ugnen på ca 175-200 grader. Grönsakerna ska bli mjuka och något rostade men inte ta för mycket färg. Efter 10 minuter lägger du även in de konserverade tomaterna i ugnen (endast tomaterna och inte tomatjuicen - den sparas till senare) och låter de gå i ugnen 5-10 minuter till.
Ta bort det brända skalet från paprikan och mixa med resten av grönsakerna, tillsätt riven vitlök, tomatjuice, olja och kryddor. Smaka av med salt, peppar och häll ev i lite vatten om du vill ha soppan tunnare. Blir lite som en ljummen gazpacho. Till serverades nyplockade stekta kantareller, tapenade och crème fraiche.

torsdag 22 juli 2010

Bananglass


Ingen nyhet men väl så gott och svalkande varma dagar som dessa. Perfekt när man har bananer som börjar bli bruna och trötta i fruktskålen. Eller gör som jag och be om halva priset på redan övermogna bananer i affären. De flesta affärer är villiga att sänka priset på varor som börjat säcka ihop något. Jag ser inget fel i det utan uppmuntrar butiker att, istället för att slänga, rabattera varor som är nära bäst före datum.
Men nu över till världens lättaste glass. Räcker till 2 pers och köp för jösse namn Rättvisemärkta bananer!

2-3 st mogna bananer, skivade och frysta i minst 3 timmar.
1-2 msk kakao
1 msk honung/agavesirap
ev lite vatten.

Ta upp bananerna ur frysen och låt tina i 10 minuter. Lägg sedan i matberedaren och mixa med kakao och honung. Bananen kommer snart att mixas till en krämig glass även om den dock kan verka för hård i början. Bananen får inte bli för tinad innan man börjar mixa, då kommer glassen att smälta för snabbt. Servera genast och gärna med lite bär eller som på bilden med passionsfrukt.

Passar väldigt bra att mixa ner frysta bär i glassen också.


tisdag 13 juli 2010

Raw Chokladbollar

Smakar som vanliga chokladbollar fast godare! Har gjort om Renée Voltaires recept på peacebollar något.

1 dl nötter ( mandel och lite hasselnötter använde jag)
1 dl gojibär
5 dadlar
1 ½ msk kakao
rapsolja
(vatten)
riven kokos

Blötlägg gojibär och mandel (jag ville ha mandlarna utan skal och efter att man har blötlagt dem blir det enklare att ta bort skalet). Häll av blötläggningsvattnet och mixa nötter, gojibär, dadlar (utan kärnan), kakao och raps. Ev behövs lite vatten. Forma till bollar och rulla i kokos. Låt stå kallt ett tag innan servering.

tisdag 6 juli 2010

Rödbetsdrink


Har funderat på det här med RawFood och ska försöka att införa mer sådan mat i min vardag, främst i form av mellanmål och efterrätter. Jag kan ibland tycka att mitt sötsug är lite för påtagligt och jag vill gärna dämpa det något. I RawFood ger man på ett sätt vika för suget genom att man äter mycket naturlig sötma istället för tomma kalorier. Samtidigt fyller man kroppen med nyttiga vitaminer och fetter. RawFood blir också ett sätt för mig själv att utmana mig själv att köpa och äta ännu mer ekologisk och att hitta nya nyttiga varor i butiken. Att gå över till att enbast äta RawFood är inget för mig, har svårt att se att jag helt skulle skippa hemmagjord pizza, chips, vin, ost och bröd. Här kommer receptinspiration till ett mellanmål jag gjorde tidigare idag.

Rödbetsdrink

2 stora klyftor vattenmelon
2 medelstora rödbetor
10 jordgubbar

Dela melonen i bitar och riv rödbetan, mixa sedan med jordgubbar till en krämig konsistens. Trots att varken melonen eller jordgubbarna var jättesöta behövdes ingen extra sötning.

Härom dagen gjorde jag en Raw morotskaka som inte blev så tokig. Tyvärr blev den inte förevigad på bild, och tur var väl kanske det,den var inte så photogenic...men god var den och särskilt dagen efter. Detta är något av er receptskiss, den lilla erfarenhet av RawFood som jag har säger mig dock att man inte behöver vara så noggrann utan känner sig fram till rätt smak och konsistens.

Morotskaka med pärongrädde
och basilikamarinerade jordgubbar
4 morötter, rivna
1 dl mandel
1 äpple, rivet
½ banan,
stött kardemumma och kanel, efter smak
agavesirap* (honung funkar utmärkt också)

Pärongrädde
1 ½ dl solrosfrö
1 päron,
vaniljpulver (vaniljsocker funkar också, men är inte lika Raw)
1 dl vatten

Morotskaka:

Mixa mandlar till ett mjöl i matberedare, blanda i morot, äpple, banan och smaka av med kryddor och sirap. Tryck ner i en form.

Pärongrädde:
Mixa solroskärnor till ett mjöl och häll sedan i vatten och päronet - delat i bitar. Smaka av med vaniljpulver och häll sedan på morotsbotten. Servera med jordgubbar.

*2-3 torkade aprikoser hade nog varit juste för konsistensen skull men jag hade inte det hemma. Med aprikoser hade man nog inte heller behövt någon sirap eller honung.

söndag 4 juli 2010

Moussaka


Efter 3 härliga dagar på cykelsadeln på Bornholm med en diet bestående av rökt fisk och mat lagad i triangiaköket var jag väldigt sugen på att laga något ordenligt väl hemma. Valet föll på Moussaka. Innehåller ett par moment men om ni dubblar receptet har ni till lunch dagen efter också, passar utmärkt att äta dagen efter. Jag använder mig inte av béchamelsås därför att jag ofta misslyckas med den och inte heller är överdrivet förtjust i den. Räcker till 2-3 pers

Tomatsås
1 gul lök, delad i halvor och skivad
1 burk hela tomater
½ dl röda linser (kommer inte riktigt ihåg då jag bara hällde i)
½ dl tomatpuré
2 små vitlöksklyftor, rivna
½ dl rött vin
persilja
torkad oregano

Fyllning
½-1 aubergine, i skivor
6-8 potatisar, i skivor

Gratängsås

1 ägg
1 dl fet yoghurt
½ paket fetaost

Tomatsås:
Fräs den skivade löken i olja och häll sedan i tomater, tomatpuré, vin och linser. Smula ner torkad oregano, lägg i hackad persilja och riven vitlök. Låt puttra i 40 minuter, späd med vatten om det kokar ihop alltför mycket, jag spädde med c:a 1 dl vatten. Smaka av med salt, peppar och lite socker.

Fyllning:

Sätt på ugnen på 200 grader. Skiva aubergine på längden och strö över salt. Låt stå 10 minuter. Skölj sedan av saltet och lägg på en plåt. Pensla rikligt med olja och lite salt och sätt in i ugnen i 15 minuter. Vänd sedan på auberginerna och pensla även den sidan med olja. Sätt in 5 minuter till. Råstek under tiden potatisen i olja med lite salt, den behöver inte bli färdigstekt bara få lite färg. En glad potatis visade sig i stekpannan.

Gratängsås
:

Vispa ägget något, blanda med yoghurt. Smula ner fetaost.

Montering:
Lägg ett lager tomatsås längst ner i en form (jag tog en avlång brödform, eftersom jag gjorde en mindre moussaka) fyll på med ett lager aubergine och ett med potatis upprepa sedan en gång till. Avsluta med tomatsås och ostsås. Sätt in i ugnen i 30-40 minuter.

Jag serverade med en sallad på vitkål, ruccola och rostade solrosfrö.