tisdag 2 februari 2010

Surdegspizza style "Pain de Martin"


Pizza, Dag 1, kväll

50 g vetesurdegsgrund
100 g vetemjöl special
100 g vatten

Blanda i en bunke, täck med lock och låt stå över natten.

Dag 2 (pizzadagen), morgon
Surdegen från gårdagen
400 g vetemjöl special
300 g vatten
en liten hörna jäst, kanske 2–3 gram
15 g salt

Tomatsås:
1 burk hela tomater, gärna Mutti
1 gul lök, hackad
1 vitlök, hackad
1 msk tomatpuré
½ chili,
kanel
organo
salt
peppar
socker
ev vinäger

Fyllning:
svamp, skivad
spenat, sköljd och ordentligt torr*
ricottaost
kapris
pinjenötter
chili, hackad
vitlök, hackad
smakrik ost, riven

Den perfekta tomatsåsen?
**
Fräs lök och vitlök i olja. Låt purén fräsa med och häll sedan i krossade/hela tomater.
Lägg i en chili, med eller ytan kärnor bestämmer du själv. Krydda med lite kanel och oregano.
Låt koka på svag värme länge, gärna över en timme. Smaka sedan av med salt, peppar, socker och vinäger.

Sätt på ugnen på högsta temperatur och sätt in den plåt du sedan ska ha pizzan på så att den blir riktigt varm.

Montering:
Häll ut degen på ett rikligt mjölat bakbord, eller direkt på ett bakplåtspapper. Kavla ut till en tunn kaka och lägg på allt det götta. Avsluta med riven os t och strössla över lite chili och vitlök.
Tänk på att inte ha för mycket fyllning, detta gör pizzan tung. Ta ut plåten ur ugnen och för över pizzan på den varma plåten, lättast om man är två. Sätt in i ugnen och sänk till 225 grader. Pizzan behöver 10-15 minuter. Tänk på att surdegspizza inte riktigt blir lika krispig som med vanlig pizzadeg, den blir mer matig och fyllig.

**Den pefekta tomatsåsen är inte lätt att uppnå, att ha i lite kanel kan balansera den konserverade smak som tomaterna får och sockret tar fram sötman. Ett sätt att bli lyckosam i ditt såskokande är att använda goda tomateöver r, Mutti är ju det som gäller för närvarande. Och ja, jag kändes skillnad från ex ICAs krossade tomater. Vissa rätter kräver dock krossade tomater, och Mutti har bara hela- och coctailtomater än så länge.

*Om du sköljer spenat, så är det enklaste sättet att få den helt torr att snurra den i en ren kökshanduk, typ centrifugera.

Vintips: Letizia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar