torsdag 3 mars 2011

Karibisk fisk och skaldjursgryta



Vet inte riktigt med vilken rätt jag kallar denna gryta karibisk, det jag försökte göra var att efterlikna grytorna som serveras på Carib Kreol. Carib är som namnet antyder en karibisk restaurang här i Malmö som serverar goda mojitos, krispiga accras (friterade grönsaksbollar) och kryddstarka grytor. Maten är prisvärd och det är alltid fullt; så boka bord om du vill äta där!
Vi mitt senaste besök åt jag alltså en fiskgryta med mycket smak av chili och lime. Och det var från denna rätt jag hämtade inspiration till min egen karibiska gryta.
Om man inte gillar eller äter fisk och skaldjur så tror jag det blir lika gott med en vegetarisk variant. Använd i så fall mer sötpotatis och kanske jams, matbanan, squash...
Du kan om du vill tillsätta mer kokosmjölk eller strunta i den helt, grytan gör sig bra utan också.

Kryddpasta
½ gul lök
2 tsk sambal eolek
1 msk tomatpuré
ingefära, 3 cm
½ dl färsk koriander
½ citron, saft

Gryta
½ gul lök, finhackad
5 cm purjo, finhackad
1 röd chili, finhackad
1 burk krossade tomater*
1 fiskbuljongtärning
2 medelstora sötpotatis
chilipulver
lime
socker
vatten
1 dl kokosmjölk
purjo/salladslök, finhackad
koriander
persilja
200 g fisk, delad i små munsbitar

1 kg räkor med skal, skalade
lime
ris


Mixa pastan. Fräs lök och chili i olja i en gryta. Häll i pastan och fräs lite till. Häll sedan i krossade tomater, vatten och buljongtärning. Skala sötpotatis och dela i tärningar och släng sedan ner i grytan. Låt grytan sjuda i ca 30 minuter. Skala under tiden räkor och dela fisk. Marinera fisk i lime och salt och räkorna i lime och chili. Smaka av grytan med mer chili, limesaft och lite socker. Chilismaken ska sticka till men inte ta över helt. Häll i kokosmjölk, blanda runt och smaka av med mer kryddor om det behövs. Lägg sedan i fisken, vänd ner den i grytan och stäng av plattan. Strössla över rikligt med purjo, koriander och persilja. Servera med ris (om du vill), lime och räkor. Räkorna kan du givetvis lägg i grytan men jag valde att servera vid sidan om. Räkor blir så snabbt sega om de värms upp.


*Till denna rätt passar krossade tomater bättre än hela tycker jag.

10 kommentarer:

  1. Låter galet gott! Och jag som älskar sötpotatis!!

    SvaraRadera
  2. Jag hade verkligen velat göra ett besök på Carib kreol när vi var i Malmö. Vi stod utanför och kikade in, men de andra ville äta indiskt. Deras mat lät så god. Ja, och så lockade romdrinkarna lite också ;-)

    SvaraRadera
  3. vi var på carib creol sist jag var i malmö. åt en veg jerk-något som var otroligt god! underbart ställe. för att inte tala om drinkarna...

    SvaraRadera
  4. A sötpotatis, eller kanske morot?

    SvaraRadera
  5. Så vansinnigt gott låter det verkligen. Och som bonus ett bra restaurangtips i Malmö, blir så lätt att man hamnar på samma adress gång efter gång...

    SvaraRadera
  6. Sofie - Sötpotatis är ju så gott!

    Remsan - Övertala de andra nästa gång, kom ihåg att boka bara! Testa inte choklad/chili-drinken. Ett riktigt bottennapp.

    Charlotta - Visst är det mysigt. Så tråkigt att man det nästa alltid är fullt, så att man inte kan ta en spontanmiddag..

    Anonym - morot funkar ju till det mesta :)

    Mårtenssons - Malmö har riktigt bra krogar, så våga testa ngt nytt!

    SvaraRadera
  7. Oj, så gott! bilden ser riktigt god ut!

    SvaraRadera
  8. Det lät gott, och det var supergott! Lagade detta igår kväll och det blev jättelyckat. Tack för receptet!

    SvaraRadera
  9. Helena - Ja testa!
    Kim - Va kul att det blev lyckat och tack för titten inne hos mig!

    SvaraRadera
  10. Yumm-o! Sötpotatis är en storfavorit hos mig och nya recept uppskattas alltid. :)

    SvaraRadera