torsdag 10 mars 2011

Mullbär


Jag är nog lite sen på bollen när det gäller torkade mullbär - Men jisses vad gott det är!
En vän introducerade det för mig i julas. När jag sedan hittade ekologiska mullbär i en butik här i Malmö blev jag hooked. Jag tror att jag tidigare på något vis förväxlat mullbären med incabär. Incabär köpte jag för några år sedan och var inte speciellt imponerad, tyckte faktiskt inte att de smakade något vidare gott och har för mig att jag slängde halva påsen.

Färska mullbär såg jag för första gången i somras när vi var ute på cykeltur. Vid första åsynen såg det ut som om det var stora hallon som hängde i trädet, men jag förstod snabbt att det var mullbär. Kvinnan som bodde i huset med det stora mullbärsträdet på tomten berättade att trädet stått där i generationer och att hon brukade ta in bär på morgonen och ha på filen.
Just denna lilla by utanför Malmö verkade ha ett synnerligen speciellt klimat, för granne med mullbärsträdet fanns ett träd dignande av mogna och fina persikor!

8 kommentarer:

 1. Oh ja, de där mullbären är fantastiska! Jag har en likadan påse i mitt skafferi, förmodligen inköpt i samma butik :-). I morse lät jag några koka med i havregrynsgröten, tillsammans med lite gojibär, ett torkat fikon klippt i småbitar och lite blandade frön. Urgott!

  SvaraRadera
 2. Mullbär är supergott. Kul att det går att få tag på dem i torkad form. Mycket smarriga rätter här hos dig!

  SvaraRadera
 3. Jag gillar också mullberry, särskilt i väskform. ;)

  SvaraRadera
 4. Asså, detta är verkligen ev favorit, sjukt flott mat!

  SvaraRadera
 5. Mullbär is da shit! :) Men fattar inte att du sett ett träd i Sverige, trodde verkligen inte att det skulle klara sig i det här klimatet...galet!

  SvaraRadera
 6. Annica: Mmm den gröten vill jag ha
  Nässelbl&Ch: Ja jag har bara testat torkade och ett färsk (!)
  Karin: Ja det torkade är nog inget för dig :)
  Mikkan: Flott va ordet!
  Sanaz: Vi får gå på exkursion när du kommer ner

  SvaraRadera
 7. Färska mullbär är så vansinnigt gott. Vi plockar alltid på oss massor hemma hos Ankis morbröder, brukar koka god sylt på bären tillsammans med vinbär. Torkade mullbär har vi däremot aldrig sett.

  SvaraRadera
 8. Mårtenssons - ja, jag hoppas kunna plocka lite i sommar, hittade ett träd förra året :)

  SvaraRadera